Bitka za nebo
66

Ukrajina će tokom ljeta dobiti šest borbenih aviona F-16, a do kraja godine približno 20

S. M.
Ukrajina bi trebala ovog ljeta dobiti šest borbenih aviona F-16 od zapadnih partnera, a maksimalno 20 do kraja 2024. godine.

Kako prenosi Ukrajina Pravda proces upućivanja vojnih aviona u Ukrajinu je sada otežan nedostatkom rezervnih dijelova i jezičkom barijerom između ukrajinskih pilota i njihovih stranih instruktora.

Ljudi koji se bave ovim pitanjem posebno su zabrinuti zbog nedostatka aerodroma u Ukrajini, jer su izloženi ruskim udarima.

Prema jednom od izvora, Ukrajina će vjerovatno moći da rasporedi eskadrilu F-16 u rasponu od 15 do 24 aviona. Drugi portparol agencije je izjavio da Kijev očekuje da će ovog ljeta dobiti 6 F-16, a do kraja godine do 20.

Pozivi za F-16 su izazvali zabrinutost oko izvodljivosti slanja aviona u Ukrajinu. Viši oficir NATO-a identifikovao je tri glavne brige za planere isporuke F-16.

Prvo, avioni se moraju mijenjati prema njihovoj misiji, kao što su izviđački ili borbeni. Drugo, Ukrajini nedostaje nekoliko dugih, visokokvalitetnih aerodroma potrebnih za F-16, kao i odbrambena skloništa od ruskih napada. Treće, logistika podrške avionima je složena, od potrebe za zamjenskim komponentama preko održavanja pa do pronalaženja inženjera.

Drugi predstavnik NATO-a je napomenuo da Ukrajina pokušava da postigne za nekoliko mjeseci ono što obično traje tri do četiri godine.