Početak procesa
25

Ukrajina i Moldavija počinju pregovore za članstvo u EU u utorak, BiH još "na čekanju"

N. Ž.
Ursula von der Leyen i Volodimir Zelenski (Foto: EPA-EFE)
Ursula von der Leyen i Volodimir Zelenski (Foto: EPA-EFE)
Evropska unija će i službeno započeti pregovore o članstvu s Moldavijom i Ukrajinom u utorak, 25. juna. Pred ove dvije zemlje sada slijedi proces otvaranja i zatvaranja 35 "chaptera", odnosno klastera.

"Izuzetno sam zahvalan svima u našem timu koji su naporno radili kako bi ovo historijsko dostignuće postalo stvarnost", rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

"Milioni Ukrajinaca, pa čak i generacije našeg naroda, ostvaruju svoj evropski san. Ukrajina se vraća u Evropu, gdje je pripadala vijekovima, kao punopravni član evropske zajednice."

Predsjednica Moldavije Maia Sandu rekla je da "postati član EU-a je naš put prema miru, prosperitetu i boljem životu za sve građane."

Pregovori o pristupanju trebaju početi u utorak popodne u Luksemburgu putem dvije međuvladine konferencije koje će EU održati odvojeno s Ukrajinom i Moldavijom.

Što se tiče Bosne i Hercegovine, koja je također dobila zeleno svjetlo za otvaranje pregovora za članstvo u Evropskoj uniji, još uvijek nema informacija o mogućem datumu otvaranja ovog procesa za našu zemlju.