Nakon sjednice
83

Ukrajina i Rusija se složile oko jedne stvari: Ujedinjene nacije su u haosu

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, suočen sa ruskim ratom, doveo je u srijedu u pitanje samu svrhu Ujedinjenih nacija. Nedugo zatim, ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov iznio je sličnu kritiku.

I Volodimir Zelenski i Sergej Lavrov pojavili su se na sjednici najmoćnijeg tijela UN-a, Vijeća sigurnosti, u New Yorku. Njihove pritužbe na korištenje i zloupotrebu Ujedinjenih nacija sigurno će naići na odobravanje među mnogim zemljama koje su pokušale ostati neutralne u ratu, u zemljama koje Ukrajina i Rusija pokušavaju privoljeti svojoj strani.

I druge prisutne nacije su iskoristile trenutak da iznesu svoje frustracije, ne samo ratom, već i Ujedinjenim nacijama i navodnim kršenjima njihovih principa. Među govornicima su bili brojni svjetski lideri i diplomate, uključujući državnog sekretara Antonyja Blinkena.

Zelenski je osudio ruske zločine počinjene u ratu i govorio o žrtvama koje su Ukrajinci podnijeli u odbrani svog suvereniteta od invazije Kremlja u februaru 2022. godine. On je pozvao na podršku ukrajinskom mirovnom prijedlogu koji sadrži deset tačaka .

Ali on je svoje najoštrije riječi zadržao za Vijeće sigurnosti, pozivajući članice UN-a da suspenduju pravo veta Rusije kao stalne članice tijela od 15 zemalja. Pozvao je i na mnogo veće reforme, uključujući bolju zastupljenost zemalja iz Afrike, Pacifika i šire.

"Ukrajinski vojnici sada rade svojom borbom ono što bi Vijeće sigurnosti UN-a trebalo da uradi svojim glasanjem. Oni zaustavljaju agresiju i podržavaju principe Povelje Ujedinjenih nacija", rekao je Zelenski.

On je dodao da "547 dana pune ruske agresije znači 547 razloga za promjene u ovoj komori".

Lavrov, koji je izbjegao susret licem u lice sa Zelenskim tako što se pojavio nakon što je Ukrajinac otišao, kritikovao je navodni neuspjeh drugih zemalja da podržavaju vrijednosti UN-a, kao što je nemiješanje u unutrašnje stvari jedne nacije. Činilo se da su mete njegovog govora prvenstveno Sjedinjene Države i Evropa.

"Danas se Zapad selektivno okreće normama i principima od slučaja do slučaja isključivo na osnovu svojih parohijskih geopolitičkih potreba. Ovo je rezultiralo podrhtavanjem globalne stabilnosti", rekao je Lavrov.

Dodao je da Ruska Federacija i dalje insistira na tome da se sve odredbe Povelje Ujedinjenih naroda poštuju i primjenjuju ne selektivno, već u potpunosti na njihov pun i međusobno povezan način.

Sjednica Vijeća sigurnosti bila je jedan od najdramatičnijih događaja ovogodišnjeg okupljanja svjetskih lidera Generalne skupštine UN-a. Ujedno je i prvi kojem je Zelenski prisustvovao lično od ruske invazije 2022. godine.

Sjedinjene Države same guraju reforme Vijeća sigurnosti, uključujući njegovo proširenje na načine koji više uključuju nacije s manjim ekonomijama. Blinken je iskoristio svoje vrijeme za mikrofonom da osudi Rusiju zbog ignoriranja osnovnih principa UN-a i kršenja rezolucija UN-a.

"Ruska invazija sama po sebi krši centralni stub Povelje UN-a: poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih nacija", rekao je Blinken.

Lavrov je u međuvremenu naveo da "SAD i njihovi saveznici otvoreno pokušavaju privatizovati sekretarijat UN-a na način koji šteti zemljama koje su nezgodne Washingtonu".