Objavljen snimak napada
16

Ukrajina kaže da je ubila šefa sigurnosti u elektrani u Zaporožju, tvrde da je sarađivao sa Rusima

S. Š.
Foto: GUR/X
Foto: GUR/X
Ukrajinska vojna obavještajna agencija (GUR) preuzela je odgovornost za ubistvo šefa sigurnosti u nuklearnoj elektrani Zaporožja, označivši ga kao "ratnog zločinca" i "saradnika" s Rusijom.

Nuklearna elektrana u Zaporožju, koja se nalazi u južnoj Ukrajini, najveća je u Evropi i prije ruske invazije 2022. godine snabdijevala je Ukrajinu oko 30 posto svoje električne energije. Zauzela ga je ruska vojska u prvim sedmicama rata.

GUR je na svom Telegram kanalu objavio video na kojem se vidi eksplodiranje terenaca, a nekoliko sati kasnije, ruski istražni komitet je potvrdio da je Andrej Korotkij ubijen u Enerhodaru, gdje se nalazi nuklearna elektrana.

GUR je tvrdio da je Korotkij, ukrajinski državljanin, "dobrovoljno sarađivao" s Moskvom nakon što je preuzela kontrolu nad nuklearnim postrojenjem u prvim sedmicama rata.

"Glavna obavještajna uprava ukrajinskog Ministarstva odbrane podsjeća ljude da će svaki ratni zločinac biti pravedno kažnjen", navodi GUR u objavi na Telegramu, prenosi to Euronews.