Prekretnica rata
38

Ukrajina o krvavim bitkama bez presedana u Bahmutu: Vojnici čine sve da slome moral neprijatelju

T. K.
Ukrajinski vojnik na poziciji u blizini predgrađa Bahmuta (Foto: EPA-EFE)
Ukrajinski vojnik na poziciji u blizini predgrađa Bahmuta (Foto: EPA-EFE)
Ukrajinska vojska izvijestila je o "krvavim bitkama bez presedana" koje se vode u istočnom gradu Bahmutu, dok se broj mrtvih u ruskom napadu na stambene zgrade u obližnjem Slavjansku popeo na 11.

Borba je najduža i najsmrtonosnija bitka u ratu za obje strane.

"Krvave bitke bez presedana odvijaju se usred urbanog područja grada", rekao je Serhij Čerevatji, glasnogovornik istočnog vojnog zapovjedništva Ukrajine.

Dodaje da njihovi vojnici čine sve u borbi za ovaj grad.

"Naši vojnici čine sve da u krvavim i žestokim borbama sruše borbenu sposobnost neprijatelja i slome mu moral", rekao je za televizijski kanal 1+1.

Poručio je da svakog dana i u svakom kutku ovog grada, oni to vrlo dobro rade.

Izvještaji o bitkama uslijedili su nakon što je rusko ministarstvo odbrane saopštilo da su borci iz plaćeničke grupe Wagner zauzeli još dva područja Bahmuta.

Wagner od prošlog ljeta predvodi pokušaj Rusije da zauzme grad, glavnu metu ruske ofanzive u istočnoj Ukrajini.

Podsjećamo, šef ruske plaćeničke grupe Wagner Jevgeniji Prigožin poručio je da će planirana proljetna kontraofanziva Ukrajine u Bahmutu, ali i u ostalim gradovima, vjerojatnije uspjeti nego propasti jer je Rusija u stanju "krize",

Jevgenij Prigožin, koji je već neko vrijeme kritičan prema naporima Moskve u Ukrajini, upozorio je da je "duboka država" sebičnih nezavisnih elita u kriznoj tački zbog "neuspjeha vojske da brzo osigura pobjedu".

Optužio je članove ove specifične zajednice, koju je definisao kao "blizudržavne elite koje djeluju nezavisno o političkom vodstvu države i imaju bliske veze i vlastitu agendu", da sabotiraju uspjeh Rusije da bi se vratili svojim privilegiranim stilovima života.