Novi dronovi
1

Ukrajina protiv Rusije na frontu koristi "zmajeve" koji bljuju vatru od 2.400 stepeni celzijusa

F. H.
Screenshot
Screenshot
Čini se da ukrajinske snage sve više koriste bespilotne letjelice za bacanje tvari nalik vatri na položaje ruskih trupa u drvoredima, pokazuju nedavno objavljene borbene snimke. Kolokvijalno oružje se naziva "Zmaj".

Više ukrajinskih jedinica podijelilo je videozapise svojih bespilotnih letjelica kako raspršuju zapaljivi materijal identificiran kao rastopljeni termit, koji su u biti sićušni komadići metala koji gore na temperaturama koje mogu doseći i do 2400 stepeni celzijusa.

Užareno vruća tvar može se rastopiti kroz metal, što znači da može biti nevjerovatno štetna kada se koristi protiv nekih oklopnih vozila. Ukrajinske snage već su koristile termitsko streljivo za uništavanje napuštenih ruskih tenkova.

Snimka dronova koji ispuštaju rastopljeni termit prvi put se pojavila u ponedjeljak. Čini se da je to bio prvi put tijekom rata da su dronovi korišteni na ovaj način i označili najnoviju inovaciju za bespilotne sisteme.

Nekoliko je računa objavilo video na kojem se vidi kako dron ispušta rastopljeni termit na drvored koji drže Rusi u istočnoj Ukrajini, uzrokujući više požara. Napad se pripisuje 108. brigadi teritorijalne obrane ukrajinske vojske.

Dodatne snimke ove taktike kružile su društvenim mrežama u srijedu, a 60. mehanizovana brigada ukrajinske vojske objavila je video koji prikazuje dron kako noću izbacuje trag rastaljenog termita na drvored, ostavljajući za sobom vatreni trag.

"Udarni dronovi naša su krila osvete, donose vatru ravno s neba! Oni postaju stvarna prijetnja neprijatelju, paleći njegove položaje s tačnošću koju nijedno drugo oružje ne može postići", stoji u objavi.

Grupa Khorne, dio ukrajinske 116. mehanizovane brigade, također je podijelila snimke na kojima se vidi dron vatrenog izgleda kako iza sebe izbacuje trag dima i zapali šumu ispod sebe.

Jedinica je rekla da se inače protivi dijeljenju videa novih tehnologija na internetu, ali je ipak odlučila objaviti svoj video budući da su snimke termita već vani.

Nije bilo jasno koliku štetu dronovi u videima uzrokuju ruskim snagama u bilo kojem od ovih slučajeva, ali čini se da dronovi koji ispuštaju termite imaju relativno ograničenu borbenu korisnost osim napada na drvorede.

Drvoredi su, međutim, igrali važnu ulogu u ratu, budući da često odvajaju velika polja i pružaju skrovište ruskim snagama da postave prednju odbranu i sakriju svoju artiljijeru ili oklopna vozila.

Rusija je optužena za korištenje vlastitog zapaljivog oružja, uključujući bijeli fosfor, tijekom rata.

Čini se da videozapisi bespilotnih letjelica koje bljuju vatru objavljene ove sedmice signaliziraju najnoviju inovaciju za razne ukrajinske programe bespilotnih letjelica, dok Kijev i Moskva ostaju zaključani u kontinuiranom ciklusu utrke razvoja bespilotnih sistema.