Izmjene u isporukama
77

Ukrajina reagovala na izjavu State Departmentu o smanjenju vojne pomoći

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ministarstvo vanjskih poslova odgovorilo je na izjavu glasnogovornika američkog State Departmenta Matthewa Millera o tome da Washington neće podržati vojno finansiranje Ukrajine na nivou 2022-2023. godina.
Miller je na jučerašnjem brifingu rekao da Sjedinjene Američke Države neće podržati vojno finansiranje Ukrajine na nivou 2022-2023. godina, jer nastoje pomoći Ukrajini da izgradi vlastitu vojno-industrijsku bazu.

Ova vijest je izazvala veliku zabrinutost kako u svijetu, tako i u samoj Ukrajini nakon čega se oglasilo Ministarstvo vanjskih poslova te zemlje i objasnilo kakva je "transformacija" pomoći u pitanju.

Predstavnik ministarstva vanjskih poslova Ukrajine Oleg Nikolenko je kaza da stoga, općenito, govorimo o tome da će Sjedinjene Američke Države umjesto isporuke gotovog oružja proizvoditi ga u Ukrajini, piše Ukrainska pravda.

Nikolenko je napomenuo da Millerovu izjavu ne treba shvatiti kao namjeru SAD-a da smanje podršku Ukrajini.

"Tokom razgovora na svim nivoima, Sjedinjene Američke Države pokazuju jasno razumijevanje kritične potrebe da našoj državi pruže svu neophodnu vojnu i finansijsku pomoć kako bismo pobijedili", rekao je.

Nikolenko je dodao da je Miller govorio o "transformisanju pomoći samo kada Ukrajina sama izađe na kraj sa svojim potrebama".

"U međuvremenu, potrebna nam je podrška, izuzetno je važno da američki Kongres što prije donese odluku o daljem finansiranju pomoći Ukrajini u deklarisanom iznosu. Podrška Ukrajini nije dobrotvorna. Prije svega, to je ulaganje u američku nacionalnu sigurnost i zaštitu svjetske demokratije", naglasio je on.

Podsjetimo, Matthew Miller je rekao da SAD neće podržati vojno finansiranje Ukrajine na nivou 2022-2023. godina, jer nastoje pomoći Ukrajini da izgradi vlastitu vojno-industrijsku bazu.

Ranije je Bijela kuća saopćila da više nemaju novca za novu vojnu podršku Ukrajini prije nego što je usvoji američki Kongres.