Rijetko viđena praksa
0

Ukrajina se okreće izvozu oružja iako je rat: Jedina nada za spas privrede?

B.H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ukrajina ide ka ukidanju ratne zabrane izvoza dronova, jer zvaničnici i učesnici iz industrije smatraju da je neophodno povećati proizvodnju kako bi se moglo parirati ruskim sposobnostima na bojnom polju.

Ukrajinskim snagama očajnički su potrebni dronovi za nadzor iz zraka, zaštitu i napade dugog dometa. Međutim, s ograničenim državnim resursima za kupovinu vojne opreme, kompanije koje proizvode dronove traže inostrana tržišta kako bi prodale višak svoje proizvodnje i time generirale prihod neophodan za dalju proizvodnju dronova za vojsku.

Izvoz dronova bi mogao donijeti Ukrajini do 20 milijardi dolara prihoda, "upravo onoliko novca koliko nam nedostaje", rekao je Oleksandr Marikovskyi, predsjednik ekonomskog pododbora ukrajinskog parlamenta, koji razmatra regulisanje izvoza dronova.

Od početka ruske invazije 2022. godine, Kijev je zabranio izvoz vojne opreme kako bi osigurao da vojska dobije sve potrebne zalihe. Međutim, ukrajinska vlada nema dovoljno finansijskih sredstava da kupi sve dostupne dronove, a kamoli da investira u dalja istraživanja i razvoj. Omogućavanje kompanijama da izvoze višak proizvodnje sada se smatra načinom privlačenja investitora.

U međuvremenu, Moskva je značajno povećala svoju proizvodnju oružja, a učesnici iz ukrajinske industrije procjenjuju da Rusija ima prednost na bojnom polju u omjeru između 5 i 10 prema 1 kada je riječ o dronovima.

Ukrajinski vojnici "imaju ogroman nedostatak dronova", rekao je Dmytro Khasapov, direktor kompanije Ukrspecsystems, jednog od najvećih proizvođača bespilotnih letjelica (UAV).

Govorio je na marginama Foruma industrije odbrane u Kijevu prošle sedmice, koji je organizovala vlada s ciljem privlačenja stranih investitora — i kupaca.

Khasapov je rekao da njegova kompanija ne dobija dovoljno državnih ugovora za svoje proizvodne kapacitete. "Država nema sredstava da ih kupi."

Budžet nikada manji

Ukrajinski državni budžet za oružje ove godine iznosi samo 6 milijardi dolara, od čega je trećina namijenjena za dronove — što je daleko manje od potrebnih narudžbi da bi se pokrili zahtjevi na frontu.

Za ukrajinske proizvođače, jedini kupci su država i fondacije koje prikupljaju privatna sredstva za vojsku. To znači da kompanije često imaju kratkoročne ili odgođene ugovore i nedostatak dugoročnih garancija za kupovinu i testiranje skupih komponenti, rekao je Marikovskyi.

Ukrspecsystems je jedna od nekoliko ukrajinskih kompanija koja je nedavno počela proizvoditi svoje proizvode u Poljskoj kako bi zaobišla zabranu izvoza. Marikovskyi je rekao da je taj trend zabrinjavajući za Ukrajinu jer bi mogao dovesti do odljeva mozgova i smanjenja poreznih prihoda — što je još jedan razlog za preispitivanje zabrane. Upozorio je da bi, bez obnavljanja izvoza, cijena dronova proizvedenih u Ukrajini mogla rasti.

Roboneers, ukrajinski proizvođač dronova za zračne i kopnene operacije, elektronske ometače i transport tereta do fronta, rekao je za Financial Times da su dobili javne tendere po cijeni koja samo pokriva troškove proizvodnje.

"Najveći problem za svaku [ukrajinsku] kompaniju je istraživanje i razvoj", rekao je predstavnik kompanije, koji je zatražio da ostane anoniman zbog straha od ruskih napada. Na primjer, kada su birali najbolje kamere za svoje uređaje, Roboneers je morao snositi troškove svih drugih leća koje su testirali.

Veliki izvozni potencijal

Industrija se nada da će ukidanje zabrane izvoza podstaći zapadne partnere da usmjere pomoć ukrajinskim proizvođačima. Nekoliko partnera je obećalo sredstva za kupovinu dronova proizvedenih u Ukrajini, ali su ti programi još uvijek u početnim fazama.

Štandovi na sajmu u Kijevu predstavili su niz najsavremenijih bespilotnih letjelica, uključujući uređaje koji mogu gađati ciljeve na dalekim udaljenostima, robote za kopnene i morske operacije, te tehnologije koje omogućuju dronovima da lete bez GPS-a i u grupama, poput jata ptica.

MyDefence, danska kompanija za tehnologiju protiv dronova koja prodaje uređaje za otkrivanje i ometanje neprijateljskih dronova, izjavila je za Financial Times da je nedavno otvorila poslovnicu u Ukrajini kako bi bila ispred ruskih tehnoloških napredaka.

Ruske snage su počele mijenjati frekvencije svojih dronova, što znači da proizvođači koji opskrbljuju Ukrajinu moraju prilagoditi i ponuditi nova rješenja, rekao je direktor kompanije Dan Hermansen.

Poslije rata, "postojaće veliki izvozni potencijal", rekao je Hermansen, s obzirom na veze koje njegova kompanija ima s NATO-ovim sistemom narudžbi za odbranu. "Tu možemo pomoći."

Pored ulaganja, proizvođači kažu da očajnički trebaju više standardizacije i planiranja od strane vlade.

Desetine različitih tipova dronova koje su ukrajinske snage nabavile rade na različitim softverima, rekao je Yuriy Kasiianov, vodeći stručnjak za dronove i komandant, koji je opisao situaciju kao "zoološki vrt dronova".

Artem Kolesnyk, tehnički direktor kompanije Reactive Drone, rekao je da i njegov sektor treba vrstu političke smjernice kakvu imaju proizvođači drugih vrsta oružja.

"Trenutno nemamo program koji priprema kvalifikovane inženjere na univerzitetima. Moramo razmišljati o tome šta će nam biti potrebno za pet, deset godina jer, ako ne gledamo unaprijed, cijela ova industrija dronova će izumrijeti ili će je neko drugi otkupiti", istakao je Kolesnyk.