Opasnost od nesreće
89

Ukrajina: Ugrožena postrojenja elektrane u Zaporožju, moguć nuklearni incident

S. Š. U.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Nuklearna elektrana Zaporožje u opasnosti je od mogućeg "nuklearnog incidenta", a i ruska i ukrajinska strana upozoravaju na rizik od nesreće.
Šef ruske državne agencije za atomsku energiju Rosatom, upozorio je na rizik od nuklearne nesreće u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje.

"Postrojenje je u opasnosti od nuklearne nesreće. Cijelu noć smo bili u pregovorima sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA)", kazao je izvršni direktor Rosatoma Aleksej Lihačov, prenosi The Guardian.

Rosatom kontroliše najveće nuklearno postrojenje u Evropi, otkako je predsednik Vladimir Putin naredio da elektranu formalno zaplijeni ruska vojska.

Lihačojevo upozorenje stiglo je nakon ponovnog granatiranja fabrike u Zaporožju i izvještaja IAEA-e da su snažne eksplozije potresle elektranu u subotu navečer i nedjelju.

Prijavljeno je više od deset eksplozija, uz oštećenje nekih objekata, sistema i opreme, ali "nijedna od njih za sada nije kritična za nuklearnu sigurnost, a sljedeći puta možda nećemo biti te sreće", saopštila je IAEA.

Moskva i Kijev okrivljuju jedni druge za napade. Lihačov je optužio Ukrajinu da je spremna da "prihvati mali nuklearni incident".

"Ovo će biti presedan koji će zauvijek promijeniti tok historije. Stoga se mora učiniti sve da nikome ne padne na pamet da zadire u sigurnost nuklearne elektrane", dodao je.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je NATO da zaštiti nuklearna postrojenja od 'ruske sabotaže' te članice NATO-a da garantuju zaštitu nuklearnih elektrana u njegovoj državi.

U današnjem video obraćanju NATO-ovoj parlamentarnoj skupštini u Madridu, Zelenski je rekao:

"Svi naši narodi su zainteresirani da nema opasnih incidenata u nuklearnim postrojenjima".