Pregovori sa Zelenskim
95

Ukrajinci komentirali Lavrova: Sviđalo se to nekome ili ne, Rusija će slijediti formulu mira

V. K.
Sergej Lavrov (Foto: EPA-EFE)
Sergej Lavrov (Foto: EPA-EFE)
Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine komentiralo je izjavu šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova o tome da su pregovori sa Volodimirom Zelenskim nemogući te su poručili kako je problem u drugoj strani, a ne Kijevu.
Glasnogovornik ministarstva Oleg Nikolenko izjavio je kako Rusija zapravo nikada nije bila ozbiljno zainteresovana za pregovore već su od početka invazije stvarale dimne zavjese kako bi pripremili još jedan teroristički napad.

"Dobra vijest je da naši partneri dugo ne obraćaju pažnju na ono što govore u Ministarstvu vanjskih poslova Rusije. Ukrajina je dobila široku međunarodnu podršku za formulu mira koju je predložio predsjednik Zelenski", rekao je Nikolenko.

Naglasio je kako formula mira predstavlja sveobuhvatan dokument u deset tačaka koji će pomoći obnavljanju mira na tlu Ukrajine.

"Svidjelo se to nekome u Kremlju ili ne, Rusija će morati slijediti formulu mira. Ukrajina će pobijediti, a Rusija izgubiti. Ne može postojati drugi jezik", poručio je Nikolenko.

Podsjetimo, na godišnjoj konferenciji za medije Lavrov je komentirao i mogućnost pregovora sa Volodimirom Zelenskim.

"Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je rekao da je ovo put prema miru. Zelenski šalje veoma čudne mirovne inicijative u kojima se zahtijeva povlačenje ruskih trupa sa svih područja, uspostavljanje Tribunala i slično. Ne može biti pregovora sa Zelenskim jer je njemu prema ukrajinskim zakonima zabranjeno voditi pregovore sa Ruskom Federacijom", zaključio je Sergej Lavrov.