Dronovi samoubice
71

Ukrajinci pokrenuli dosad najveći napad bespilotnim letjelicama na Moskvu

B. H.
Screenshot: X.com
Screenshot: X.com
Ukrajina je jutros izvela jedan od najvećih napada bespilotnim letjelicama na Moskvu, rekao je gradonačelnik ovog grada Sergej Sobjanin, pri čemu su jedinice ruske protivzračne odbrane uništile najmanje 10 bespilotnih letjelica.

Neki od dronova su uništeni iznad grada Podolska, rekao je gradonačelnik Moskve. Podolsk je grad u moskovskoj regiji, koji se nalazi nekih 38 km južno od Kremlja.

"Sistemi protivzračne odbrane Ministarstva odbrane nastavljaju odbijati napade neprijateljskih bespilotnih letjelica. Ovo je jedan od najvećih pokušaja napada na Moskvu pomoću bespilotnih letjelica ikada. Nastavljamo pratiti situaciju", rekao je Sobjanin na Telegramu u 4:43 ujutro.

Dodao je da prema preliminarnim informacijama nakon napada nije bilo povrijeđenih niti materijalne štete.

Ukrajina je posljednjih mjeseci u više navrata lansirala jednu ili dvije bespilotne letjelice ciljajući Moskvu, ne uzrokujući značajnu štetu.

Jutrošnji napad, međutim, čini se većim od napada iz maja 2023. kada je najmanje osam bespilotnih letjelica uništeno iznad glavnog grada u napadu za koji je predsjednik Vladimir Putin rekao da je bio pokušaj Kijeva da prestraši i isprovocira Rusiju.

Ruski dužnosnici rijetko otkrivaju punu veličinu napada, izvještavajući samo o bespilotnim letjelicama koje njihove jedinice protivzračne odbrane unište. I Ukrajina i Rusija također rijetko otkrivaju puni opseg štete koju nanose njihovi napadi, osim ako je stambena ili civilna infrastruktura oštećena ili civili poginu.

Ruska državna novinska agencija RIA također je izvijestila da su dvije bespilotne letjelice uništene iznad regije Tula, koja graniči s regijom Moskve na sjeveru.

Odvojeno, Vasily Golubev, guverner regije Rostov na jugozapadu Rusije, rekao je da su snage protivzračne obrane uništile raketu koju je lansirala Ukrajina, a da nije bilo ozlijeđenih.

Posljednjih mjeseci Kijev je pojačao svoje zračne napade na ruski teritorij, rekavši da mu je cilj uništiti infrastrukturu ključnu za ratne napore Moskve. Također se navodi da su napadi odgovor na ruske kontinuirane udare na ukrajinski teritorij.