Poznato više detalja
46

Ukrajinci potvrdili pad F-16: Letjelica izgubljena dok se približavala meti

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Ukrajinska vojska potvrdila je pad borbenog aviona F-16, što je prvi takav gubitak prijavljen od dugo očekivanog dolaska američkih letjelica u zemlju.

"Avion se srušio i njegov pilot je poginuo dok se približavao meti tijekom ruskog zračnog napada", objavio je ukrajinski Glavni štab na Facebooku.

F-16 su "pokazali visoku učinkovitost" i oborili četiri ruske krstareće rakete, dodaje se. "Veza s jednim od aviona prekinuta je dok se približavao sljedećoj meti. Kako se kasnije pokazalo, avion se srušio, pilot je poginuo", dodaje se u saopćenju.

Predsjednik Volodimir Zelenski potvrdio je 4. augusta da su njegovi piloti počeli letjeti F-16, pozdravljajući taj trenutak kao veliku prekretnicu u borbi protiv invazije koju je Rusija pokrenula prije 29 mjeseci.

Rekao je da su u utorak F-16 korišteni za odbijanje velikog ruskog napada dan ranije s više od 200 projektila i dronova, koji su gađali energetski sektor.

Po svemu sudeći pad aviona nije bio posljedica ruske vatre. Kao mogući uzroci navode se pogreška pilota ili mehanički kvar.

Vojni analitičari kažu da dolazak malog broja aviona, iako značajan, vjerojatno neće biti prekretnica u sukobu.

Zapadna komanda ukrajinskih zračnih snaga objavilo je na Facebooku osmrtnicu pilotu Oleksiju Mesu, rekavši da je poginuo dok je odbijao napad u ponedjeljak.

CNN je rekao da je Mes imao pozivni znak Moonfish i te da je 2023. trenirao za misije F-16.