Velika netrpeljivost
105

Ukrajinci tvrde da ruski civili u Kursku sve češće sarađuju sa njima i odaju Kadirovce

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ukrajinski Nacionalni centar otpora (CNS) saopćio je kako veliki broj Rusa u dijelu Kurska kojeg kontrolište Ukrajina sarađuje sa ukrajinskom vojskom i vlastima te masovno prijavljuje Kadirovce (naziv za trupe lojalne vođi Čečenije Ramzanu Kadirovu).

Iz CNS tvrde da sve više Rusa shvata da saradnjom sa vojskom Ukrajine može uspostaviti pravdu ili čak spasiti sebe. Također, prijavljivanje ukrajinskim snagama vide kao način da se zaštite od Kadirovaca.

"Slično tome, iza gotovo svakog učinkovitog udara duboko u privremeno okupirane teritorije stoje ljudi koji daju informacije o položajima protuzračne odbrane, skladištima municije ili kretanju ruskih jedinica", navodi CNS.

CNS je rekao da je 31. augusta objavljeno da su ukrajinske oružane snage na frontu Kursk oborile neobičnu metu, rijetku bespilotnu letjelicu Orion za izviđanje i napad, "neku vrstu ruskog Bayraktara", ali ne tako dobru .

Prema otvorenim izvorima, proizvedeno je do 30 ovih bespilotnih letjelica, a oboreno ih je najmanje šest (isključujući onu u Kurskoj oblasti), pri čemu je uništenje potvrđeno vizualno. Njihov trošak nije objavljen, ali ukupna investicija u ovaj projekt već je iznosila oko 30 miliona dolara.

Orione proizvodi rusko dioničko društvo Kronstadt, koje je sebe opisalo kao "predvodnika nacionalne industrije bespilotnih letjelica" u Rusiji. Kompanija je sa sjedištem u Sankt Peterburgu i ima urede u Moskvi. Osim Oriona, proizvodi još nekoliko sistema bespilotnih letjelica.

Prema CNS-u, sami Rusi su bili uključeni u uništenje ovog Oriona. Tačnije, doušnik unutar grupe koja održava i upravlja ovim dronovima povezan je s Kronstadtom.

Ta je osoba stupila u kontakt s predstavnicima određenih jedinica ukrajinskih odbrambenih snaga i ponudila informacije o bespilotnim letjelicama, sistemu upravljanja i obuci osoblja i što je najvažnije, kako Rusi koriste Orione protiv ukrajinskih trupa.

Sa svim ovim informacijama, ukrajinsko ratna avijacija uspjela je postaviti zasjedu ovom rijetkoj i skupoj ruskom bespilotnoj letjelici