Napad na regiju Krasnodar
0

Ukrajinci tvrde da su potopili ruski trajekt u luci Kavkaz: Prevozio oružje i gorivo na Krim

N. Ž.
Ukrajinska mornarica objavila je da je potopila ruski trajekt koji se nalazio u luci Kavkaz, a koji je prenosio oružje i gorivo na Krim, poluotok koji se od 2014. godine nalazi pod kontrolom Rusije.

Lokalne vlasti su ranije rekle da je trajekt zapaljen i oštećen u četvrtak tokom napada na luku u južnoj ruskoj regiji Krasnodar.

"Još jedan vojni cilj je uništen. Njegova svrha bila je da osigura gorivo za invaziju. Trajekt je potonuo i ova luka nije upotrebljiva dok se trajekt ne ukloni. Trajekti su činili tri četvrtine svih logističkih operacija i bili su glavni kanal za dostavu", rekao je glasnogovornik mornarice Dmytro Pletenčuk za ukrajinsku televiziju.

Trajekt je prevozio 30 rezervoara goriva, rekao je Fyodor Babenkov, načelnik okruga Temrjuk koji obuhvata luku. Rekao je da je pretrpio značajna oštećenja uslijed napada.

Luka Kavkaz je jedna od najvećih ruskih luka na Crnom moru. Rukuje brodovima za izvoz i za snabdijevanje gorivom Krima, poluotoka kojeg su zauzele ruske snage 2014. godine.