Jugozapad Rusije
72

Ukrajinci žestoko napali ruski grad Belgorod, petero poginulih i desetine ranjenih

M. G.
Pet osoba je poginulo, a 46 ih je ranjeno u ukrajinskom napadu na jugozapadni ruski grad Belgorod u petak kasno navečer, potvrdio je lokalni guverner Vjačeslav Gladkov. Među povrijeđenima je sedmero djece, koji su prebačeni u bolnicu.

Na društvenim mrežama se pojavila snimka s kamere automobila koja navodno prikazuje trenutak napada. Na videu se vidi kako eksplozija uništava automobil u pokretu, a nekoliko sekundi kasnije dolazi do nove eksplozije s druge strane ceste.

Ruski Istražni komitet saopćio je na svom Telegram kanalu da je pokrenuo krivični postupak u vezi s napadom na Belgorod.

[TWITTER]1829713245919142314[/TWITTER]

Vlasti su također izvijestile da je jedna žena povrijeđena u subotu tokom ukrajinskog granatiranja graničnog grada Šebekino u Belgorodskoj oblasti.

Ukrajina je u posljednjih nekoliko mjeseci često izvodila napade na Belgorod i druge ruske pogranične regije. Grad Belgorod je bio u centru ovih napada.

I Ukrajina i Rusija tvrde da ne ciljaju namjerno civile u ratu koji je započeo kada je Rusija poslala hiljade vojnika u Ukrajinu u februaru 2022. godine. Moskva je ovu invaziju nazvala "specijalnom vojnom operacijom."