Niko nije znao
0

Ukrajinska komanda planove za napad na oblast Kurska sakrila čak i od zapadnih saveznika

F. H.
Zelenski i Sirski na početku ofanzive na Kursk
Zelenski i Sirski na početku ofanzive na Kursk
The Economist izvještava da su Oružane snage Ukrajine pripremale operaciju u Kurskoj oblasti u Rusiji u tajnosti od zapadnih saveznika Ukrajine.

The Economist se poziva se na izvor blizak Oleksandru Sirskiju, vrhovnom komandantu Oružanih snaga Ukrajine

"General SirskI držao je svoje planove u tajnosti, dijeleći ih samo s uskom skupinom generala i sigurnosnih dužnosnika. S predsjednikom je razgovarao nasamo, bez svog osoblja. Vojna obavještajna služba obavila je velik dio izviđanja, umjesto da to prepustimo HUR-u, ukrajinskoj vojno-obavještajnoj agenciji, koja je uključena tek u kasnoj fazi", navodi se.

Izvor Economista navodi da saveznici Ukrajine također namjerno nisu bili obaviješteni o ovim planovima jer je Zapad poremetio dvije prethodne operacije Sirskog. Rusija je saznala za jednu od njih, a postojala je naredba da se druga otkaže (članak ne precizira koje su to operacije). Kada je Zapad naknadno obaviješten o operaciji, nije se bunio.

Navodno je ukrajinsko vojna komanda tokom priprema za operaciju u Kurskoj oblasti razmatralo nekoliko opcija: udar na Brjansku oblast, udar na Kursku oblast, kombinovani napad na dvije regije u isto vrijeme ili čak i veći napad.

U članku se navodi da je glavni cilj operacije bio odvući ruske snage iz Donbasa i stvoriti prednosti za buduće pregovore.

Sami vojnici za Economist su rekli da su početkom augusta počeli sumnjati da se nešto veliko događa, kada su iznenada dobili opremu: nove kacige s integriranim slušalicama i nove jurišne puške. Radili su vježbe na maketama za koje se kasnije shvatilo da predstavljaju ruska sela.