Zatvorena prošle godine
24

Ukrajinska novinarka preminula u ruskom zatvoru, utvrđuje se uzrok smrti

A. Ku.
Victoria Roshchyna (Foto: Facebook)
Victoria Roshchyna (Foto: Facebook)
Ukrajinska novinarka Victoria Roshchyna, koju je Moskva zarobila dok je izvještavala sa teritorije okupirane istočne Ukrajine, preminula je u ruskom zatvoru.

Roshchyna, koja bi ovog mjeseca napunila 28 godina, nestala je u augustu prošle godine nakon što je otputovala u istočnu Ukrajinu koja je bila pod ruskom kontrolom radi izvještaja.

Vodila se kao nestala do aprila 2024. godine, kada je njen otac dobio pismo od moskovskog ministarstva odbrane u kojem se navodi da je zadržana u ruskom pritvoru.

Okolnosti njenog hapšenja nisu objavljene u javnosti i nije bilo jasno gdje se nalazi u Rusiji.

"Nažalost, informacije o njenoj smrti su potvrđene", rekao je u četvrtak Petro Yatsenko, glasnogovornik ukrajinskog štaba za koordinaciju ratnih zarobljenika.

Istaknuto je da je prerano govoriti o okolnostima smrti te se radi o njihovom utvrđivanju.

Grupa za prava novinara Reporteri bez granica objavila je na društvenim mrežama da je šokirana smrću Roshchyne i izrazila saučešće njenoj rodbini.

Roshchyna je radila za razne nezavisne novinske kuće uključujući Ukrajinsku pravdu i sarađivala je s ukrajinskom službom medija Radija Slobodna Evropa koji finansira SAD .

Godine 2022. dobila je nagradu za hrabrost u novinarstvu od Međunarodne ženske medijske fondacije za izvještavanje iz istočne Ukrajine.