Analiza ISW-a
92

Ukrajinska ofanziva primorala je Rusiju da razmišlja o preraspodjeli snaga na cijeloj liniji fronta

S. M.
Institut za proučavanje rata (ISW) u posljednjoj analizi ukrajinsko-ruskog rata zaključuje da je ofanziva Oružanih snaga Ukrajine promijenila dinamiku sukoba i makar privremeno primorala Moskvu da preraspodjeli snage i sredstva u Kursku oblast.

Smatraju da je Ruska inicijativa od novembra 2023. godine omogućila Moskvi da odredi lokaciju, vrijeme, obim i težinu borbi u Ukrajini primoravši Kijev da troši materijal i ljudstvo u odbrambenim operacijama.

"Ukrajinska operacija u Kurskoj oblasti, međutim, primorala je Kremlj i rusku vojnu komandu da reaguju i preraspodjele snage i sredstva u sektor gdje je ukrajinska vojska pokrenula napade. Ruske snage nisu vodile aktivne operacije u Kurskoj oblasti", navodi se.

Istakli su da je Rusija kontrolisala dinamiku rata na cijelom frontu nastojeći spriječiti ukrajinske snage da akumuliraju ljudstvo o oružana sredstva za buduće kontraofanzivne operacije.

"Istovremeno, određivali su tempo borbi koji bi omogućio ruskim snagama da održe aktivnim tekuće ofanzivne operacije", stoji u analizi.

Dodali su da su ruska vojna komanda i predsjednik zemlje vjerovatno pogrešno procijenili da Ukrajini nedostaje kapacitet da ugrozi rusku inicijativu.

"Ukrajinska operacija u Kurskoj oblasti i daljnji mogući ukrajinski prekogranični upadi prisiljavaju Kremlj i rusku vojnu komandu na donošenje odluke o tome treba li gledati na međunarodnu granicu od 1000 km sa sjeveroistočnom Ukrajinom kao na legitimnu liniju fronta koju Rusija mora braniti umjesto mirnog dijela fronta kako ga tretiraju od jeseni 2022.", navodi se.

Na kraju tvrde da bi odgovor Rusije mogao značiti da se fokusira i na taj dio fronta što bi nametnulo dugoročna ograničenja operativnog planiranja, a s čim se Rusija ranije nije suočavala.