Tvrdnja zvaničnika
222

Ukrajinske specijalne snage izvele napad na aerodrom na Krimu

F. H.
Prema tvrdnjama od siline eksplozija pucali su prozori na udaljenosti od 6 kilometara (Foto: EPA-EFE)
Prema tvrdnjama od siline eksplozija pucali su prozori na udaljenosti od 6 kilometara (Foto: EPA-EFE)
Jedan ukrajinski zvaničnik pod uslovima anononimnosti izjavio je za Washington Post kako je napad na aerodrom na Krimu koji je izveden u utorak bio operacija ukrajinskih specijalnih snaga.

Zvaničnik nije otkrio detalje o tome na koji je način izveden napad. Napad predstavlja eskalaciju u ratu između dvije države i pokazuje sposobnost ukrajinskih snaga da napadaju puno dublje u rusku pozadinu nego što se to ranije mislilo.

Najmanje tri eksplozije su odjeknule na aerdoromu Safy na Krimu koji je oko 300 kilometara udaljenih od najbližih položaja ukrajinske vojske. Eksplozije su natjerale mnoge Ruse da prekinu svoj odmor na okupiranom Krimu.

Ukrajinske zračne snage su izvjestile kako je u napadu uništeno devet ruskih aviona, za koje se smatra da su korišteni u napadima na ukrajinsku teritoriju.

Zvanično, Kijev je odbio da potvrdi ili negira navode da je izveo ovaj napad, ali je Volodimir Zelenski, predsjednik Ukrajine, svoje večernje obraćanje posvetio zavjetu da će Krim opet postati dio Ukrajine, bez osvrtanja na napad na aerodrom.

Ukrajinske specijalne snage su posebno bile aktivne na okupiranim područjima u južnoj Ukrajini u neposrednoj blizini Krima. U suradnji sa lokalnim stanovništvom vrše konstatne sabotaže ali i atentate na lokalne zvaničnike koji na okupiranoj teritoriji surađuju sa okupatorom ili su postavljeni od strane Rusije.

Rusije je saopćila da je došlo do eksplozije municije i da je jedna osoba ubijena, a 13 ranjeno.

Napad na Krim je izazvao veliku pažnju i zbog prijetnje bivšeg predsjednika Rusije Dimitrij Medvedeva da će bilo kakav napad na Krim izazvati odgovor "sudnjeg dana".