Neizvjesno na frontu
43

Ukrajinski glavni komandant Sirski na prvoj liniji: Situacija je komplikovana, Rusi bi mogli prodrijeti

B. H.
Foto: Telegram
Foto: Telegram
Glavni komandant ukrajinskih oružanih snaga Oleksandr Sirski rekao je u srijedu da je situacija na frontu u istočnoj Ukrajini teška.

Sirski je rekao da je posjetio dvije borbene brigade na istočnom frontu, "gdje se situacija postepeno komplicira". Prema njegovim riječima, postoji prijetnja da će ruske snage "prodrijeti duboko u borbene formacije ukrajinske vojske".

"Situacija na istočnoj fronti ostaje općenito teška. Neprijatelj nastavlja ofanzivne akcije u nekoliko dijelova regije Donjeck", napisao je Sirski u objavi na platformi Telegram.

Dodao je da u isto vrijeme, aktivnost neprijatelja na drugim područjima fronta značajno smanjena, "vjerovatno zbog velikih gubitaka", dodao je ne navodeći više detalja.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u ponedjeljak u intervjuu za francusku televizijsku stanicu BFM TV da je napredovanje ruskih snaga u Ukrajini "zaustavljeno" te da je situacija za ukrajinsku vojsku mnogo bolja u odnosu na posljednja tri mjeseca. Također je rekao da Ukrajina gradi "više od 1000 kilometara" utvrda.

Posljednjih mjeseci Ukrajina se na frontu suočava sa sve većim pritiskom ruskih snaga, koje su uspjele napredovati i zauzeti grad Avdivka u regiji Donjeck.

U isto vrijeme, Kijev još nije siguran u paket vojne pomoći SAD-a, svog najvećeg saveznika, od 60 milijardi dolara. Republikanci u Zastupničkom domu američkog Kongresa i dalje blokiraju pomoć.