Koordisana akcija
47

Ukrajinski hakeri "čestitali" Putinu 72. rođendan, oglasio se i Kremlj

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Na dan 72. rođendana ruskog predsjednika Vladimira Putina, hakeri koji podržavaju Ukrajinu izveli su opsežan cyber napad na državnu televizijsku i radio kompaniju VGTRK, koja uključuje kanale poput Rossija 1 i Rossija 24 te pet radio stanica.

Prema izvoru ruskog weba Gazeta.ru, hakeri su poremetili prijenos uživo i izbrisali podatke sa servera, uključujući i sigurnosne kopije.

"Ukrajinski hakeri su 'čestitali' Putinu rođendan izvođenjem opsežnog napada na cjelorusku državnu televizijsku i radio kompaniju", rekao je agenciji Reuters neimenovani izvor blizak ukrajinskoj vladi, koja se već više od dvije godine brani od potpune ruske invazije.

Online prijenos i interne usluge su van funkcije, a internet ne radi. Popravak će trajati dugo, citirao je ruski web Gazeta.ru izvor upoznat sa posljedicama napada.

"Čuo sam da su (hakeri) izbrisali sve sa servera, uključujući i sigurnosne kopije. Ljudi su tamo zatvoreni i rade na popravku od šest ujutro", dodao je. Ipak, sama kompanija VGTRK je poručila da napad navodno nije izazvao ozbiljniju štetu.

O svemu se oglasio i Kremlj.

"Naš državni medijski holding, jedan od najvećih, suočio se s neviđenim hakerskim napadom na svoju digitalnu infrastrukturu. Stručnjaci rade na tome da utvrde sve okolnosti, da shvate kamo vode tragovi koje su ostavili oni koji su organizirali ovaj hakerski napad na objekt kritične infrastrukture", komentirao je napad portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Putin je ovog puta dobio malo službenih čestitki za 72. rođendan od stranih državnika, napisao je web Politico. Čestitke su poslali bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko i armenski premijer Nikol Pašinjan, ali nije bilo spomena službenih čestitki iz Sjeverne Koreje, Irana ili Kine.

Neke čestitke ipak su stigle. Jednu od prvih poslao je poznati ruski nacionalistički politički analitičar Aleksandar Dugin.

"Bože, čuvaj cara!" poručio je prokremaljski ideolog, koji se dugo zalaže za obnovu velikog ruskog carstva.