Da li je počelo?
76

Ukrajinski oficir potvrdio da su u ofanzivi u Bahmutu, ruski blogeri u panici

F. H.
Mapa: ISW
Mapa: ISW
Ukrajinska vojska kaže da je Rusija pokrenula gotovo 50 zračnih napada tokom prošlog dana dok intenzivne borbe vrše pritisak na prednje ruske položaje zapadno od grada Bahmuta.

Jedan ukrajinski oficir raspoređen u području Bahmuta rekao je da je Ukrajina u "aktivnoj ofanzivnoj fazi", nakon više mjeseci odbrane grada.

"Trenutno se dinamični događaji odvijaju i na južnom i na sjevernom krilu Bahmuta, ali još nećemo govoriti o rezultatu", napisao je major Maksim Zhorin na Telegramu.

U zvaničnom izvještaju Generalštaba vojske Ukrajine se navodi da je ruska vojska nastavila napredovati oko Bahmuta, ali da su ukrajinske snage iskoristile rupe u ruskim redovima južno i zapadno od grada.

Vođa Wagnera Jevgenij Prigožin je ranije optužio rusku 72. brigadu da je pobjegle sa položaja u okolini Bahmuta. Jedan ukrajinski oficir je kazao da su Wagnerovci bili ti koji su pobjegli, a da su se ruski vojnici predali tek nakon što su opkoljeni.

Neki ruski vojni blogeri oslikali su sumornu sliku ruskih izgleda oko Bahmuta.

Jedan od njih, Sasha Simonov, rekao je da su se jedinice ruske 4. armijske brigade povukle iz područja zapadno od grada. To je u skladu s ukrajinskim izvještajima o napredovanju tamo ranije sedmice.

Ukrajinski borci također su pokušali proboj u blizini Bohdanivke, koja je sjeverozapadno od Bahmuta, rekao je Simonov.

Ruski napori da napreduje u istočnoj Ukrajini usredotočeni su na četiri dijela bojišnice u regiji Donjeck, rekla je ukrajinska vojska. Rusija nije uspjela u nedavnim pokušajima da se probije do grada Liman u Donjecku, dodaje se.

Čini se da je u sjeveroistočnoj regiji Harkov bilo manje borbi oko Kupjanska, koji je Rusija često gađala granatiranjem i kopnenim napadima ranije ove godine, izvjestio je Glavni štab vojske Ukrajine.

U međuvremenu je rusko ministarstvo odbrane objavilo da su izvještaji o uspješnim ukrajinskim protivnapadima nisu tačni.