Odgovorna funkcija
35

Ukrajinski parlament imenovao krimskog Tatara Rustema Umerova za ministra odbrane

F. H.
Rustem Umerov
Rustem Umerov
Vrhovna Rada, odnosno ukrajinski parlament, odobrila je imenovanje Rustema Umerova, bivšeg čelnika Državnog imovinskog fonda Ukrajine, za ministra odbrane Ukrajine.
Imenovanje Umierova podržalo je 338 članova Parlamenta, nijedan glas nije bio protiv, jedan je bio suzdržan, a 22 člana nisu glasala.

Jaroslav Železniak, član Parlamenta rekao je da se postupak imenovanja odvijao bez prisutnosti Volodimira Zalenskog.

Vrhovna Rada je 5. septembra prihvatila ostavku Oleksija Reznikova na mjesto ministra odbrane. Reznikov je podnio ostavku nakon niza skandala oko državnih nabava za oružane snage, uglavnom vezanih uz preskupa jaja i jakne. Reznikov negira da su cijene nabave bile prenapuhane. Kao i dalje izrazito popularna ličnost Reznikov bi mogao biti imenovan za ambasadora Ukrajine u Velikoj Britaniji.

Umerov je rođen u sovjetskom Uzbekistanu, zemlji u koju je njegova porodica bila protjerana pod Staljinom, a vratio se na Krim u Ukrajini kao dijete kada je Tatarima dopušteno da se vrate 1980-ih i 1990-ih.

Ovaj 41-godišnji musliman započeo je s telekomunikacijskim poslom 2004., a izabran je u parlament 2019.

Ondje je služio kao supredsjedatelj Krimske platforme, međunarodnog diplomatskog napora usmjerenog na poništavanje ruske aneksije poluotoka 2014. godine.

Godinama je radio kao savjetnik vođe krimskih Tatara Mustafe Džemileva.