Preko 100 tona "municije"
0

Ulice španskog grada preplavljene crvenilom: Održana tradicionalna borba paradajzom, sve je počelo još 1945.

B. H.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Ulice španskog grada Buñol, u blizini Valencije, u srijedu su postale crvene nakon tradicionalne bitke u središtu grada. No, ulicama nije tekla krv, već sok od prezrelog paradajza kojim su se gađali sudionici festivala La Tomatina.

Prije početka bitke sedam kamiona je za sudionike iskrcalo 120 tona "municije" uzgajivača iz cijelog svijeta. Paradajz se uzgaja posebno za ovaj festival i previše su kisele za normalnu ljudsku prehranu.

Početak jednosatnog dvoboja označile su petarde, koje su ispaljene kada se jedan od natjecatelja prvi popeo na sklisku šipku premazanu sapunicom i uhvatio pršut koji je visio s vrha.

Nakon završetka bitke, ulice, zidovi kuća i sudionici prekriveni su crvenom gnojnicom. S ulica će ga temeljito očistiti ekipa čistoće "naoružana" crijevima.

Stanovnici grada imaju besplatan ulaz na festival. Turisti su iskustvo ove godine plaćali 15 eura. Organizatori su rekli da je na ovogodišnjoj tradicionalnoj proslavi sudjelovalo oko 22.000 ljudi.

"Volimo paradajz! Zato smo odlučili doći ovdje i bilo nam je prekrasno", rekao je Taylor koji je u Bunol došao čak iz Australije.

Inspiracija za ovu feštu, koja se uvijek održava zadnje srijede u augustu, navodno je bio događaj iz 1945. godine. Tokom mimohoda u čast mjesnog sveca, mjesna mladež je postala "gadna" i počela se međusobno gađati paradajzom.

Prema legendi, opljačkali su i štand lokalnog zelenaša. Kasnije su mu morali nadoknaditi štetu. No, bitka nije zaboravljena, a godinu dana kasnije njezini su se sudionici ponovno okupili, no donijeli su svoj paradjz. Razvio se u tradiciju koja svake godine postaje sve popularnija.

Događaj je bio zabranjen nekoliko godina za vrijeme režima diktatora Francisca Franca. Međutim, naknadno je tradicija obnovljena. Od 2013. godine dogašaj reguliraju lokalne vlasti s namjerom da se osigura održivost događaja i poveća sigurnost ljudi.

Mediji su La Tomatinu promovirali osamdesetih godina prošlog stoljeća i od tada privlači posjetitelje iz cijelog svijeta.