Zbog regrutacije
60

Ultraortodoksni Jevreji napali auto izraelskog ministra, jajima i kamenjem gađali policajce

I. Sa.
(Foto: EPA-EFE)
Protesti u Jerusalemu protiv regrutacije ultraortodoksnih Jevreja u izraelsku vojsku u nedjelju su postali nasilni, a demonstranti su napali i službenike za provođenje zakona i ministrov automobil.

Bacali su kamenje na policajce i automobil izraelskog ministra Yitzhaka Goldknopfa dok se vraćao svojoj kući, rekao je portparol izraelske policije. Demonstranti su također zapalili kante za smeće i cestu, blokirajući autoput.

Goldknopfov glasnogovornik potvrdio je CNN-u da ga je policija bezbjedno evakuisala iz tog područja nekoliko minuta nakon napada te da nije povrijeđen.

Video snimci na društvenim mrežama prikazuju demonstrante kako okružuju ministrov automobil i udaraju po staklu.

Ultraortodoksni Jevreji protestuju na ulicama Jerusalema otkako je izraelski Vrhovni sud u utorak donio presudu kojom je naložio vladi da regrutira ultraortodoksne Jevreje u vojsku.

Od osnivanja Izraela, ultraortodoksni Jevreji su bili izuzeti od obavezne vojne službe. Sud je također rekao da vlada više ne može da finansira vjerske škole – zvane "ješive", čiji učenici ne učestvuju u nacrtu.

Iako i muškarci i žene podliježu izraelskoj obaveznoj regrutaciji, presuda se odnosi samo na ultraortodoksne Jevreje.

Policija je saopštila da je morala da upotrebi silu da rastjera demonstrante nakon što su ignorisana naređenja da odu.

Uhapšeno je pet osoba, od kojih dvije zbog napada na policajce, a tri zbog bacanja kamenja ili drugih predmeta.

"Policija ozbiljno shvata pokušaje tih nasilnih prekršilaca zakona da kamenjem, motikama, jajima i drugim stvarima povrede izraelske policajce. Ne postoji veza između zakonitog protesta i krivičnog i nasilnog ponašanja ove vrste koje može dovesti do tjelesnih i imovinskih povreda", navodi se u saopštenju policije.