Iz Egipta, Irana...
4.2k

Umrlo najmanje 550 hodočasnika u Mekki, temperature bile više od 50 stepeni

I. Sa.
(Foto: EPA-EFE)
Najmanje 550 hodočasnika je umrlo tokom obavljanja hadža u Mekki ove godine, navode zvanični podaci.

Od toga su najmanje 323 Egipćani, a većina ih je podlegla posljedicama bolesti koje su uzrokovane vrućinom, rekli su za AFP dvojica arapskih diplomata koji koordiniraju odgovore svojih zemalja.

"Svi su (Egipćani) umrli od vrućine osim jednog koji je zadobio smrtonosne povrede tokom manjeg naleta mase", rekao je jedan od diplomata, dodajući da je ukupna cifra došla iz bolničke mrtvačnice u četvrti Al-Muaisem u Mekki.

Prema podacima AFP-a, broj novih smrtnih slučajeva povećan je do sada na 577 u više zemalja. Diplomate su rekle da je u mrtvačnici u Al-Muaisemu, jednoj od najvećih u Meki, ukupno 550 tijela.

Ranije u utorak, Ministarstvo vanjskih poslova Egipta je saopćilo da Kairo sarađuje sa saudijskim vlastima u operacijama potrage za Egipćanima koji su nestali tokom hadža.

Iako se u saopštenju ministarstva navodi da se dogodio "određeni broj smrtnih slučajeva", nije precizirano da li su među njima i Egipćani.

Saudijske vlasti su izvijestile o liječenju više od 2.000 hodočasnika koji pate od tzv. toplotnog stresa, ali nisu ažurirali tu brojku od nedjelje te nisu dali informacije o smrtnim slučajevima.

Različite zemlje su prošle godine prijavile da je najmanje 240 hodočasnika umrlo, od kojih su većina Indonežani.

Jako visoke temperature

Temperatura je u ponedjeljak u Velikoj džamiji u Mekki dostigla 51,8 stepeni, saopštio je saudijski nacionalni meteorološki centar.

Novinari AFP-a su u Mini izvan Mekke, vidjeli ljude kako im polijevaju glave flašama vode dok im volonteri dijele hladna pića i sladoled da bi se rashladili.

Saudijski zvaničnici savjetovali su hodočasnicima da koriste kišobrane, piju puno vode i izbjegavaju izlaganje suncu u najtoplijim satima dana.

Problem i neregistrovani hodočasnici

Ove godine je na hadžu učestvovalo oko 1,8 miliona hodočasnika, od kojih 1,6 miliona iz inostranstva, prema podacima saudijskih vlasti.

Jedan od diplomata koji je u utorak razgovarao za AFP rekao je da je broj smrtnih slučajeva u Egiptu "apsolutno" povećan velikim brojem neregistrovanih egipatskih hodočasnika.

To konkretno znači da desetine hiljada hodočasnika svake godine pokušava obaviti hadž bez pribavljanja službenih vize kako bi uštedjeli novac. Međutim, osim problema jer to nije zakonito, javlja se i dodatni jer nezvanični hodočasnici ne mogu pristupiti klimatizovanim objektima koje su obezbijedile saudijske vlasti.

Druge zemlje koje su prijavile smrtne slučajeve tokom hadža ove godine su Indonezija, Iran i Senegal, dok većina zemalja nije precizirala koliko je smrtnih slučajeva bilo uzrokovano vrućinom.