Politički pritisak
1

UN bi mogao glasati o rezoluciji koja će zahtjevati prekid izraelske okupacije Palestine

F. H.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Očekuje se da će Generalna skupština Ujedinjenih naroda sljedeće sedmice glasati o palestinskom nacrtu rezolucije kojom se poziva Izrael da prekine svoju "nezakonitu prisutnost na okupiranom palestinskom teritoriju" u roku od šest mjeseci.

Ključni cilj nacrta rezolucije, koji su napisale palestinske vlasti i koji je Reuters imao uvid, je pozdravio julsko savjetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde u kojem se kaže da je izraelska okupacija palestinskih teritorija i naselja nezakonita i da je treba povući.

No dok je u savjetodavnom mišljenju najvišeg suda Ujedinjenih nacija, poznatog kao Svjetski sud, navedeno da to treba učiniti "što je brže moguće", nacrt rezolucije Generalne skupštine stavlja rok od šest mjeseci.

Arapska skupina, Organizacija islamske suradnje (OIC) i Pokret nesvrstanih zatražili su u ponedjeljak da 193-člana Generalne skupština UN-a glasa 18. septembra. Jezik nacrta rezolucije od osam stranica mogao bi se promijeniti prije nego što bude staviti na glasanje.

Glasanje bi uslijedilo samo nekoliko dana prije dolaska svjetskih čelnika u New York na njihov godišnji skup u Ujedinjenim nacijama.

Izraelski ambasador pri UN-u Danny Danon pozvao je Generalnu skupštinu da "odlučno odbaci ovu sramotnu rezoluciju i umjesto toga usvoji rezoluciju kojom se osuđuje Hamas i poziva na hitno oslobađanje svih talaca".

Savjetodavno mišljenje ICJ-a nije bilo obvezujuće, ali ima težinu prema međunarodnom pravu i može oslabiti potporu Izraelu. Rezolucija Generalne skupštine također nije obvezujuća, ali ima političku težinu.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu, Pojas Gaze i Istočni Jeruzalem – područja povijesne Palestine koje Palestinci žele za državu – u bliskoistočnom ratu 1967. godine i od tada je izgradio naselja na Zapadnoj obali i stalno ih širio.

Trenutni rat u Pojasu Gaze pokrenut je upadom Hamasa 7. oktobra, u kojem je poginulo oko 1200 ljudi i oteto oko 250 talaca, prema izraelskim podacima. Za usporedbu, izraelski genocidni rat protiv Gaze ubio je više od 40.900 Palestinaca, prema tamošnjem ministarstvu zdravstva.

Generalna skupština 27. oktobra pozvala na trenutno humanitarno primirje. Zatim je u decembru velikom većinom zatražila trenutni humanitarni prekid vatre.