Napadi sve intenzivniji
45

UN: Od oktobra 2023. godine u Gazi raseljeno oko 90 posto stanovništva

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ured visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava (OHCHR) objavio da je oko 90 posto stanovništva u Gazi raseljeno od oktobra 2023. godine. 

OHCHR je na društvenim mrežama upozorio na sve intenzivnije izraelske napade na Gazu, javlja Anadolija. 

Podsjećaju da je Izrael tražio od Palestinaca koji žive u nekim dijelovima Khan Younisa, na jugu Pojasa Gaze, da se presele u "humanitarne zone" 13. put od 1. augusta.

"Od oktobra 2023. godine, oko 90 posto stanovništva Gaze je raseljeno. Sada su potisnuti na područje od samo jedne desetine Pojasa Gaze", navodi se.

Također je naglašeno da nijedno mjesto u Gazi više nije sigurno.

Zdravstvene vlasti Gaze prijavile su još najmanje 42 smrtna slučaja u izraelskim napadima u posljednja 24 sata, čime je ukupan broj ubijenih od 7. oktobra prošle godine porastao na 40.265.

Izrael je nastavio brutalnu ofanzivu na Pojas Gaze od 7. oktobra 2023. godine, nakon napada Hamasa uprkos rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a kojom se zahtijeva hitan prekid vatre.

Više od deset mjeseci od početka izraelskog rata, veliki dijelovi Pojasa Gaze su u ruševinama usred humanitarne katastrofe velikih razmjera jer Palestinci nemaju hrane, vode i lijekova.

Izrael se suočava s optužbama za genocid pred Međunarodnim sudom pravde, koji je naredio obustavu vojnih operacija u južnom gradu Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište prije nego što je područje napadnuto 6. maja.