Zaustavili konvoj
0

UN se oglasio saopćenjem i kazao da Izrael ugrožava živote humanitarnog osoblja

A. Ku.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Izraelski vojnici zaustavili su konvoj UN-a koji je učestvovao u nedavnoj akciji vakcinacije protiv dječje paralize u Gazi i pritvorili dva člana osoblja na ispitivanje.

Detalji incidenta, koji se dogodio na kontrolnom punktu Al Rashid, otkriveni su u saopćenju ureda UN-ovog humanitarnog koordinatora za Palestinu Muhannada Hadija, koji je rekao da su životi osoblja UN-a u vozilima ugroženi.

Rekao je da je konvoj od 12 članova osoblja UN-a čije je kretanje u potpunosti koordinisano sa Izraelskim odbrambenim snagama (IDF) i čiji su detalji s njima unaprijed podijeljeni, zaustavljen na putu za sjevernu Gazu.

"Dok je bio na kontrolnom punktu, tim je obaviješten da IDF želi da zadrži dva člana osoblja UN-a u konvoju radi daljeg ispitivanja. Situacija je brzo eskalirala, a vojnici su svoje oružje usmjerili direktno prema osoblju konvoja. Konvoj je ostao na nišanu, dok su visoki zvaničnici UN-a bili u angažmanu s izraelskim vlastima kako bi deeskalirali situaciju", navodi se u izjavi UN-a.

Dva člana osoblja su na kraju ispitana, a zatim puštena. Nakon sedam i po sati na kontrolnom punktu, konvoj se vratio u bazu bez mogućnosti da ispuni svoju humanitarnu misiju podrške kampanji vakcinacije protiv dječje paralize.

“Ovaj incident naglašava postojeće opasnosti i prepreke s kojima se suočava humanitarno osoblje u Gazi. Uprkos svakodnevnoj koordinaciji humanitarnih pokreta sa Izraelskim odbrambenim snagama, našem osoblju nije pružena dovoljna zaštita, što je ometalo naš rad. Prema međunarodnom humanitarnom pravu, takva zaštita je obavezna", navodi se.