Izazvali niz komentara
5

Univerzitet u Pekingu pokrenuo novi dodiplomski program koji će se fokusirati na instituciju braka

FENA
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Kineski Univerzitet za civilne poslove uspostavio je novi dodiplomski program koji će se fokusirati na instituciju braka kako bi razvili industrije i kulturu vezane za brak, što je izazvalo podsmijeh korisnika društvenih mreža koji su doveli u pitanje potrebu za takvim programom dok stopa sklopljenih brakova opada u toj zemlji, navodi Reuters. 

S programom koji treba da počne u septembru, akademska institucija sa sjedištem u Pekingu ima za cilj "obučiti profesionalce za razvoj industrija i kulture vezane za brak", izvijestili su državni mediji ove sedmice.

Kreatori državnih politika se bore da preokrenu pad broja novorođenih, koji je usko povezan sa stopom sklopljenih brakova, nakon što je kineska populacija u opadanju drugu godinu zaredom sa podacima za 2023. godinu.

Brak se smatra preduslovom za rađanje djece zbog davno uspostavljenih politika u Kini, uključujući onu koja zahtijeva da roditelji predoče vjenčani list kako bi registrirali bebu i dobili beneficije. Samohrane majke i LGBTQ parovi nemaju pravo na jednake povlastice.

Studijski program koji je nazvan Usluge i upravljanje brakom, je zamišljen kao studij koji će se fokusirati na razvoj "industrije braka, s ciljem da se istakne pozitivna kineska kultura braka i porodice studentima i javnosti te unaprijedi reforma kineskih bračnih običaja", pojasnio je kineski Global Times.

Univerzitet će ove godine u sklopu tog programa upisati 70 studenata iz 12 provincija na pod-programe uključujući "porodično savjetovanje, planiranje luksuznih vjenčanja i razvoj proizvoda za spajanje parova."

Neki korisnici na kineskoj društvenoj platformi Weibo ismijali su ovu najavu, a jedan je napisao: "Vrijeme je da se pokrene državna agencija za brak."

Drugi su doveli u pitanje potrebu za takvom diplomom.

"Takav program ne predstavlja samo pomraćenje, to je zapravo smak svijeta - napisao je jedan korisnik, dok je drugi komentirao da "studiranje na ovom smjeru zaista garantira nezaposlenost nakon diplomiranja."

Iako je broj novih brakova u Kini skočio za 12,4 posto u 2023. godini u odnosu na prethodnu godinu, preokrenuvši silazni trend koji je trajao gotovo desetljeće, demografi upozoravaju da je to zapravo rezultat odloženih vjenčanja zbog pandemije COVID-19.

Mnogi mladi ljudi odlučuju ostati samci ili odgađaju brak zbog loših izgleda za posao i hronično niskog povjerenja potrošača kako rast druge najveće ekonomije na svijetu usporava.