Zauzima 1439. mjesto
46

Univerzitet u Sarajevu ima najbolje rangiran web u BiH, ostvario napredak od 137 mjesta

N. Ž.
Kampus Univerziteta u Sarajevu (Foto: H. M./Klix.ba)
Kampus Univerziteta u Sarajevu (Foto: H. M./Klix.ba)
Na svjetskoj Webometrics rang listi univerziteta, koja analizira više faktora kao što su količina web sadržaja (broj stranica i datoteka dostupnih na internetu) i vidljivosti i utjecaja tih sadržaja prema broju vanjskih poveznica, Univerzitet u Sarajevu zauzima 1439. mjesto, što je napredak od 137 mjesta za razliku od prethodne godine.

Svakog jula Webometrics pravi listu najboljih univerziteta na osnovu nekoliko faktora, a Univerzitet u Sarajevu je ponovo bio na prvom mjestu u Bosni i Hercegovini. Vrijedi još istaći da je sarajevski univerzitet 552. u Evropi, prema ovoj listi.

Iza njega nalazi se Univerzitet u Banjoj Luci, koji se nalazi na 2710. mjestu u svijetu, što je napredak od 134 mjesta od prošlogodišnje liste. Treće mjesto u BiH zauzima Univerzitet u Istočnom Sarajevu (2800. mjesto), dok su u top pet još Univerzitet u Tuzli (2898.) te Internacionalni univerzitet u Sarajevu (3954.).

Na šestom mjestu u BiH je mostarski univerzitet, odnosno Sveučilište u Mostaru (4.169. mjesto na svjetskoj listi), dok je na 11. mjestu Univerzitet Dzemal Bijedić (6.513 mjesto u svijetu), također iz Mostara. Na 7. i 8. mjestu su sarajevski BURCH (4743. mjesto na svjetskoj listi) i SSST (5482. mjesto) zatim Univerzitet u Zenici pa u Bihaću.

Što se tiče vrha liste, ovdje dominira SAD. Prvo mjesto zauzima Harvard, a iza njega se nalaze Stanford i Massachusetts Institute of Technology.

Prvi univerzitet na listi koji se nalazi van SAD-a je UCL University College London, koji je samim tim i najbolje rangiran univerzitet u Evropi.

Webometrijsko rangiranje svjetskih univerziteta je sistem rangiranja univerziteta utemeljen na objedinjenoj analizi faktora kao što su količina web sadržaja (broj stranica i datoteka dostupnih na internetu) i vidljivosti i utjecaja tih sadržaja prema broju vanjskih poveznica (referenci) koje ti sadržaji ostvaruju.

Rangiranje objavljuje istraživačka grupa Cybermetrics Lab pri Španskom nacionalnom istraživačkom vijeću sa sjedištem u Madridu.

Cilj rangiranja je da poveća vidljivost akademskih i istraživačkih institucija na internetu i da promiče otvoreni pristup objavljenim znanstvenim rezultatima. Rangiranje je po prvi puta objavljeno 2004. godine i od tada se novo rangiranje objavljuje svakog siječnja i srpnja. Rangiranje uključuje preko 19,000 institucija širom svijeta.

Kompletnu rang listu po regionima, državama ili u cijelom svijetu možete pronaći na stranici Webometricsa.