Vjetrovi do do 270 km/h
144

Uragan Milton stiže na Floridu, traje velika evakuacija: "Ova oluja će promijeniti živote"

I. Sa.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Stanovnici Floride žure završiti pripreme za hitne slučajeve ili jednostavno otići dok uragan Milton juri prema kopnu u gusto naseljenom Tampa Bayu.

Milton je trenutno oluja pete kategorije, sa jakim vjetrovima koji pušu do 270 km/h. Očekuje se da će udariti punom snagom u srijedu navečer, manje od dvije sedmice nakon što je državu pogodio razorni uragan Helene.

Američki predsjednik Joe Biden upozorio je u utorak ljude na Floridi da napuste svoje domove kao "pitanje života i smrti", dok država poduzima najveći napor u evakuaciji u posljednjih nekoliko godina.

"Kategorija pet, to je kao džinovski tornado koji ide na vas", rekao je jedan stanovnik grada Bradentona na obali Meksičkog zaliva za BBC iz hotela u koji je evakuisan u Kissimmeeju.

"Ne bih želio biti tamo", rekao je Gerald Lemus. "Ovo će biti oluja koja će promijeniti život bez obzira gdje pogodi."

Guverner Ron DeSantis rekao je u utorak da je Florida pripremila desetine skloništa izvan zona evakuacije kako bi pomogla stanovnicima koji su ostali nasukani nakon oluje "čudovišta".

Dugi redovi na benzinskim stanicama formirali su se u južnoj Floridi jer je nekim pumpama ponestalo goriva.

Chynna Perkins rekla je za BBC da ostaje u Tampi gdje živi u novoizgrađenoj kući izvan zona obavezne evakuacije.

"Mislim da ljudi stvarno ne razumiju koliko planiranja treba uložiti u ovakvu odluku," rekla je ona.

Okruzi su u ponedjeljak počeli izdavati naredbe za evakuaciju, a putarine su obustavljene na cestama u zapadnoj i centralnoj Floridi.

Zatvaranje škola u nekoliko okruga počelo je u utorak. Aerodromi u Tampi i Orlandu najavili su da će obustaviti letove dok oluja ne prođe.