Veliki propust
29

Ured britanskog premijera uputio izvinjenje kraljici zbog zabava uoči sahrane princa Filipa

V. K.
Boris Johnson i kraljica Elizabeta II (Foto: EPA-EFE)
Boris Johnson i kraljica Elizabeta II (Foto: EPA-EFE)
Ured premijera Velike Britanije Borisa Johnsona uputio je izvinjenje na adresu britanske kraljice Elizabete II povodom zabava koje je organizovalo osoblje, ali i najbliži Johnsonovi saradnici noć uoči sahrane princa Filipa.
Skupovi o kojima su pisali britanski mediji, organizovani su 16. aprila 2021. godine i trajali su do ranih jutarnjih sati što je izazvalo negodovanje kako opozicije, ali i britanske javnosti.

Povodom cijelog slučaja i izvinjenja koje je uputio Ured, oglasio se njegov glasnogovornik koji je saopćio kako je sve što se desilo za duboko žaljenje.

"Za duboko je žaljenje to što se dogodilo u vrijeme dana žalosti u Velikoj Britaniji. Čuli ste sve što je premijer govorio tokom ove sedmice. On je prepoznao to da se ured premijera mora pridržavati najviših standarda i preuzeti odgovornost za stvari koje nismo uradili na ispravan način", rekao je glasnogovornik.

Iako je Boris Johnson umiješan u slične skandale i organizaciju zabava tokom trajanja lockdowna u Velikoj Britaniji, mediji u ovoj državi pišu kako Johnson nije prisustvovao na zabavama koje su organizovane u aprilu.

"Međutim, izvještaji o druženju uoči sahrane princa Filipa, zadala je novi udarac premijeru koji je već umiješan u druge afere", navodi se.

Također, ono što je ostalo nejasno iz izvinjenja koje je uputio Ured premijera, jeste to da li i sam Boris Johnson planira da uputi lično izvinjenje kraljici zbog zabava koje su organizovali njegovi saradnici.

"Ovo pokazuje koliko je Boris Johnson ozbiljno degradirao funkciju premijera. Izvinjenje nije jedino što bi premijer trebao ponuditi Buckinghamskoj palati. Trebao bi učiniti pristojnu stvar i podnijeti ostavku", rekao je lider Laburističke aprtije Keir Starmer.

Nešto ranije, Boris Johnson se izvinio javnosti zbog organizacije zabave tokom perioda trajanja lockdowna u Velikoj Britaniji.

U maju 2020. godine u vrtu Johnsonove kancelarije održana je zabava za njegovo osoblje. U istom periodu u cijeloj državi važila su stroga pravila zabrane okupljanja i boravka u karantinu zbog širenja koronavirusa.