Sjednica u Strazburu
2

Ursula von der Leyen i magični broj "361": Oči "narodnjaka" uprte u Rim, čeka se odluka Meloni

V. K.
Hoće li Meloni podržati novi mandat Ursule von der Leyen
Hoće li Meloni podržati novi mandat Ursule von der Leyen
Evropski parlament danas će održati sjednicu na kojoj će razmatrati jednu od najvažnijih odluka - dodjeljivanje novog mandata na čelu Evropske komisije Ursuli von der Leyen.

Iako u teoriji aktuelna predsjednica Evropske komisije ima podršku za novi mandat te će za nju glasati predstavnici liberala, socijalista te "narodnjaka", odnosno Evropske narodne partije (EPP), mnogo se govori o tome kako će značajan udarac predstavljati eventualno "ne" italijanske premijerke Giorgie Meloni i desničara okupljenih oko njene stranke Braća Italije.

"Premijerka Meloni će se tek prije sjednice oglasiti o konačnoj odluci. Među konzervativcima, poljski, francuski i rumunski europarlamentarci već su najavili 'ne'", navodi list Corriere della Sera.

Dok će u teoriji imati dovoljno podrške u EU parlamentu, veliki broj europarlamentaraca možda neće podržati njen novi mandat.

"Tu bi mogla uskočiti Meloni. Ona je na čelu grupe evropskih konzervativaca i reformista tvrdokorne desnice čijih bi se 78 glasova moglo pokazati ključnim za sudbinu Ursule von der Leyen", piše Politico.

Prema pravilima, Von der Leyen će za novi mandat trebati podršku 361 europarlamentarca, a iz Brisela je jasno naznačeno kako ne postoji Plan B ako se aktuelnoj predsjednici Evropske komisije ne potvrdi mandat.

"Ako Meloni podrži kandidaturu Von der Leyen, ona će učvrstiti svoje mjesto glavnog umjerenog glasa u EU. Ako naredi zastupnicima da budu suzdržani, riskira da stranku, ali i Italiju, ostavi na margini. Prisilit će Meloni da bira između svojih pragmatičnih instinkta i političkih uvjerenja koje je zastupala godinama u Italiji", navodi se u analizi magazina Politico.

Prije samog glasanja, Ursula von der Leyen obratit će se Evropskom parlamentu u Strazburu te će izložiti svoj program za narednih pet godina.

Prema onome što piše magazin Politico, nakon toga će uslijediti dvosatna pauza, a nakon čega će se pristupiti glasanju. Upravo ovu dvosatnu pauzu, mišljenja su analitičari, mnogi će iskoristiti za političko cjenkanje u posljednjem trenutku i izvlačenje najveće moguće koristi iz glasanja za jednu od najvažnijih funkcija u Briselu.