Velike posljedice
66

Ursula von der Leyen: Naše sankcije mogu jako "ujesti" Rusiju i Kremlj to dobro zna

V. K.
Ursula von der Leyen (Foto: EPA-EFE)
Ursula von der Leyen (Foto: EPA-EFE)
Šefica Evropske komisije Ursula von der Leyen govorila je danas u Evropskom parlamentu o krizi između Ukrajine i Rusije te je pozvala Moskvu da ne bira put koji vodi u rat.

Tokom izlaganja pred članovima Evropskog parlamenta, šefica Evropske komisije je izjavila kako institucije Evropske unije i države članice rade na snažnom i sveobuhvatnom paketu sankcija prema Rusiju, a sve u saradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama, Velikom Britanijom i Kanadom.

Također, Von der Leyen ističe kako bi sankcije pogodile rusku ekonomiju, ali bi utjecale i na pristup visokotehnološkim komponentama.

"Ne govorimo samo o zamrzavanju imovine i zabrani putovanja pojedincima iz Rusije. Strateški interes Rusije je diverzifikacija svoje ekonomije. Za to su im potrebne tehnologije u kojima Evropa predvodi svijet. Komponente visoke tehnologije zbog kojih Rusija gotovo u potpunosti ovisi o nama. Naše sankcije mogu jako 'ujesti' i Kremlj to dobro zna", poručila je šefica Evropske komisije.

Osim Ursule von der Leyen EU parlamentarcima se obratio i predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel koji je ponovio kako će svaka ruska agresija na Ukrajinu dovesti do velikih posljedica.

Također, Michel je priznao kako bi kroz sukob Rusije i Ukrajine veliku cijenu platila i Evropska unija, ali je naglasio kako svi moraju biti spremni da preuzmu odgovornost u slučaju sukoba i eskalacije tenzija.