U EU parlamentu
60

Ursula von der Leyen održala govor: "Nalazimo se u periodu duboke neizvjesnosti, historija ponovo zove"

V. K.
Aktuelna predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen održala je govor u Evropskom parlamentu uoči ključnog glasanja o novom mandatu na ovoj poziciji, a tom prilikom predstavila je i svoj plan upravljanja Komisijom u narednih pet godina.

Na početku govora Von der Leyen je naglasila kako Evropski parlament razumije težinu koju ovaj trenutak ima.

"U svijetu punom nedaća, sudbina Evrope zavisi od toga šta ćemo dalje učiniti. Uprkos važnim stvarima koje smo uradili i prevazišli, Evropa je sada pred jasnim izborom. Izbor koji će oblikovati naš rad pet godina i definisati naše mjesto u svijetu za narednih 50. Izbor se svodi na to da li ćemo biti oblikovani događajima i svijetom oko nas ili ćemo se okupiti i graditi svoju budućnost za sebe. I taj izbor je naš. Evropa ne može da kontroliše diktatore i demagoge širom svijeta, ali može da odluči da zaštiti sopstvenu demokratiju. Evropa ne može odrediti izbore širom svijeta, ali može odlučiti da ulaže u sigurnost i odbranu svog kontinenta. Evropa ne može zaustaviti promjene, ali može izabrati da ih prihvati ulaganjem u novo doba prosperiteta i poboljšanjem kvaliteta našeg života", navela je predsjednika Evropske komisije.

Poručila je kako se nalazimo u periodu duboke neizvjesnosti i anksioznosti za Evropljane.

"Porodice osjećaju bol zbog troškova života i stanovanja. Mladi su zabrinuti za planetu, svoju budućnost i mogućnost rata. Kompanije i farmeri se osjećaju napeto. Sve ovo je simptom svijeta u kojem je toliko oružja i gdje se sve osporava. Gdje postoji jasan pokušaj podjele i polarizacije naših društava. Duboko sam zabrinuta zbog ovih trendova. Ali uvjerena sam da Evropa, snažna Evropa, može odgovoriti izazovu. I zato vas danas molim za povjerenje. Zato što sam, baš kao i vi, došla u politiku da napravim razliku za cijelo društvo i učinim nešto za generaciju moje djece i unuka. Kao i oni koji su bili prije nas", poručila je.

Dio govora odnosio se i na proširenje Unije na Zapadni Balkan.

"Pozivanje zemalja u našu Uniju je moralna, historijska i politička odgovornost. To je ogromna geostrateška odgovornost za Evropu. Jer u današnjem svijetu veća Unija će biti jača Unija. To će ojačati naš glas u svijetu. I to će osigurati da se demokratija, prosperitet i stabilnost šire širom Evrope. Mi ćemo podržati kandidate, radeći na investicijama i reformama i integrirajući ih gdje god možemo u naše zakonske okvire. Pristupanje će uvijek biti proces zasnovan na zaslugama. I mi ćemo osigurati da sve zemlje budu spremne prije pridruživanja", rekla je Von der Leyen.

Naglasila je i kako je kompletiranje EU također u interesu Brisela.

"Historija ponovo zove. Zapadni Balkan, Ukrajina, Moldavija i Gruzija su napravili svoj slobodan izbor. Izabrali su slobodu umjesto ugnjetavanja. Izabrali su demokratiju umjesto zavisnosti. A neki od njih plaćaju visoku cijenu za ovaj izbor. Zato moramo napraviti svoj izbor i pokazati čvrstu posvećenost. Njihova budućnost će biti slobodna i prosperitetna, unutar naše Unije", objašnjava Von der Leyen.