Na potezu parlament
22

Ursula von der Leyen želi da novi saziv komisije što prije započne s radom

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen poručila je kako će novi saziv komesara krenuti s radom 1. novembra.
Prema pisanju magazina Politico, zvaničnici EU ističu kako Von der Leyen još uvijek nije predstavila novi saziv komisije prvenstveno zbog političke prepirke u Sloveniji koja odgađa zvaničnu nominaciju Marte Kos za mjesto u ovom tijelu EU. Iako je predsjednica Evropske komisije ove sedmice trebala predstaviti novi saziv, zbog ovog problema sve je prolongirano.

Mandat aktuelne komisije ističe krajem oktobra, a Ursula von der Leyen je prema tvrdnjama izvora izvršila pritisak na parlament da saslušanja za nove komesare održi u sedmici od 14. oktobra.

"EU treba da bude spreman, da se pokrene i radi nakon američkih izbora, da radi s dolazećim tranzicionim timom i bude u stanju da odigra svoju punu ulogu na svjetskoj geopolitičkoj sceni", rekao je jedan od zvaničnika EU.

Glasnogovornik Evropske komisije Eric Mamer također je rekao kako su obavijestili Evropski parlament da saslušanja kandidata za komesare održe u oktobru