Prekid misije
58

Uspjeh ruskog mešetarenja po Africi: Amerikanci se povukli iz jedne od najvećih baza na kontinentu

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američka vojska je predala svoju posljednju vojnu bazu u Nigeru lokalnim vlastima, objavili su Ministarstvo odbrane SAD-a i Ministarstvo odbrane Nigera u zajedničkoj izjavi u ponedjeljak.

Predaja zračne baze 201 u gradu Agadezu uslijedila je nakon što su se američke trupe ranije ovog mjeseca povukle iz zračne baze 101, male baze bespilotnih letjelica u glavnom gradu Nigera Niameyu.

Američke trupe imaju rok do 15. septembra da napuste zemlju Sahel nakon sporazuma s nigerskim vlastima.

Još nekoliko američkih vojnika ostalo je u Nigeru, uglavnom zbog administrativnih dužnosti povezanih s povlačenjem. Nalaze se u američkoj ambasadi.

U martu je nigerska vladajuća hunta okončala sporazum koji je američkim trupama dopuštao djelovanje u toj zapadnoafričkoj zemlji. Nekoliko mjeseci kasnije dužnosnici dviju zemalja u zajedničkoj su izjavi najavili da će američke trupe dovršiti povlačenje do sredine septembra.

Niger se smatrao jednom od posljednjih nacija u nemirnoj regiji s kojom bi se zapadne nacije mogle udružiti u suzbijanju rastućih džihadističkih pobuna. SAD i Francuska donedavno su imale više od 2.500 vojnog osoblja u regiji, a zajedno s drugim evropskim zemljama uložile su stotine miliona dolara u vojnu pomoć i obuku.

Posljednjih mjeseci Niger se udaljio od svojih zapadnih partnera, okrećući se Rusiji. U aprilu su ruski vojni trenažeri stigli u Niger kako bi ojačali protuzračnu odbranu zemlje.

Nigerovo izbacivanje američkih trupa nakon državnog udara prošle godine ima široke posljedice za SAD jer prisiljava trupe da napuste veoma bitnu bazu koja se koristila za protuterorističke misije u Sahelu, velikoj regiji južno od pustinje Sahare u kojoj su grupe povezane s al-Qaidom i grupom tzv. Islamske države.

Jedna od tih grupa, Jama'a Nusrat ul-Islam wa al-Muslimin, poznata kao JNIM, aktivna je u Maliju, Burkini Faso i Nigeru i nastoji se proširiti na Benin i Togo.