Poruka Izraelu
0

Usred sve većih napetosti Iran predstavio oružje koje bi moglo sve promijeniti

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Iran je danas na vojnoj paradi predstavio novu balističku raketu s pogonom na čvrsto gorivo i poboljšanu bespilotnu letjelicu nove generacije.

Projektil na čvrsto gorivo Jihad dizajnirale su i proizvele zračne snage Iranske revolucionarne garde i ima operativni domet od 1.000 kilometara.

Dron Shahid-136B poboljšana je verzija modela Shahid-136 s novim osobinama i dometom većim od 4.000 kilometara, objavila je državna novinska agencija IRNA.

Novi predsjednik Maszd Pezeshkian također je učestvovao na godišnjoj vojnoj paradi u Teheranu.

"Danas su naše odbrambene i odvraćajuće sposobnosti toliko porasle da nijedan demon neće ni pomisliti na bilo kakvu agresiju na naš dragi Iran", rekao je Pezeshkian.

Pozvao je na jedinstvo islamskog svijeta.

"Uz jedinstvo i koheziju među islamskim zemljama... možemo na njegovo mjesto postaviti krvožednog, genocidnog uzurpatora Izraela koji ne pokazuje milosti ni prema kome, ženama ili djeci, starim ili mladima", dodao je Pezeshkian.

Vojna parada organizirana je kao podsjetnik na rat s Irakom koji je tada vodio Sadam Husein od 1980-88.

Bliski istok postao je žarište napetosti nakon 7. oktobra 2023. i izraelskog napada na pojas Gaze.

Napetosti su dodatno eskalirale ove sedmice nakon napada Izraela na Liban. U izraelskom zračnom napadu na uporište Hezbolaha u Bejrutu u petak je ubijeno 16 pripadnika njegovih elitnih snaga Radwan.