Na jugu države
56

Užasan zločin iz Ukrajine: Ruski vojnici hladnokrvno likvidirali zarobljene Ukrajince

F. H.
Ured glavnog tužitelja Ukrajine istražit će još jedan ratni zločin Rusa: ubistva dvojice ukrajinskih vojnika na fronti u Zaporožju.

Istraga navodi da je zločin počinjen u junu 2024. godine u blizini naselja Robotyne u Zaporoškoj oblasti. Video je na društvenim mrežama objavljen 10. jula.

Pokrenut je kazneni postupak zbog kršenja zakona i običaja ratovanja u kombinaciji s ubojstvom s predumišljajem.

"Teroristička država Rusija nastavlja demonstrirati krajnje nepoštivanje zakona i temeljnog ljudskog morala. Još jedan dokaz za to je video ubistva dvojice zarobljenih ukrajinskih vojnika od strane ruskih trupa. Na videu se jasno vidi da branitelji Ukrajine su položili oružje i nisu pružili nikakav otpor okupatorima da cinično strijeljaju razoružane ljude. Znamo da to nije slučajnost. Ovo je smišljena politika zločinačkog režima u Kremlju da uništi sve ukrajinsko. Pronaći ćemo i kazniti sve umiješane: kako nalogodavce, tako i neposredne izvršitelje ovog brutalnog zločina", poručio je glavni tužitelj Ukrajine Andrij Kostin.

Od kraja novembra 2023. godine, tužitelji su zabilježili porast broja pogubljenja ukrajinskih ratnih zarobljenika od strane ruskih snaga.