Podmetnuli požare
27

Vandali sabotirali francuske željeznice širom zemlje, zaustavljena dva voza sa Olimpijcima

S. M.
Kako prenosi Sky News vandali u Francuskoj su napali željezničku mrežu širom zemlje u nizu kordinisanih akcija koje su dovele do poremećaja na nekim od najprometnijih željezničkih linija u zemlji.

SNCF, državni željeznički operater, rekao je da su požari podmetnuti na instalacijama duž linija koje povezuju Pariz sa zapadom, sjeverom i istokom. Očekuje se da će usluge biti ozbiljno pogođene tokom vikenda.

Zaustavljena su dva voza koji prevoze sportiste na Olimpijske igre u Parizu.

"Sinoć je SNCF bio žrtva nekoliko vandalskih djela na Atlantskim, Sjevernim i Istočnim brzim linijama", saopćio je operater.

Dodali su da je požar namjerne podmetnut kako bi se oštetile instalacije. Pozvali su sve putnike da odgode svoja putovanja. Popravci su u tijeku, a željeznički promet će biti u ozbiljnom prekidu barem do kraja vikenda.

Amelie Oudea-Castera, francuska ministrica sporta, rekla je da je nejasno ko je izvršio paljevine na mreži brzih vozova u Francuskoj.

"Ljuta sam i pod stresom, ali ne dozvoljavam da nas ovo destabilizuje", kazala je.

Njemačka vlada osudila je paljevine na francuskim željezničkim prugama. Također je rečeno da se čeka ishod francuske istrage o incidentima.

Tužilac u Parizu otvorio je istragu o napadima na željeznice prije Olimpijskih igara i rekao da je za zločin predviđena kazna do 20 godina zatvora.