Obratiće se kardinal
50

Vatikan: U četvrtak odluka o Međugorju i duhovnom iskustvu

I. Sa.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Vatikan će se oglasiti u četvrtak na konferenciji za novinare, a tema će biti duhovno iskustvo o Međugorju.

Tu će se prisutnima obratiti kardinal prefekt Dikasterija za nauk vjere Víctor Fernández, sekretar doktrinarnog odjela dikasterija Armando Matteo sa Andreom Torniellijem, direktorom Dikasterija za komunikologiju.

Iako nisu objavljeni nikakvi dodatni detalji o događaju, konferencija za novinare se održava u okviru novih "Normi ​​za postupanje u raspoznavanju navodnih natprirodnih pojava" koje je u maju objavio Dikasterij za nauk vjere.

Od tada, Sveta Stolica donosi odluke o raznim navodnim marijanskim ukazanjima i pobožnostima.

Šta se dešava u Međugorju?

Navodna marijanska ukazanja u Međugorju počela su 24. juna 1981. Za šestoro djece se navodi da su primaoci Bogorodičinih poruka, od kojih troje kažu da i dalje svakodnevno primaju poruke.

U januaru 2014. godine, tadašnja Kongregacija za nauk vjere zaključila je izvještaj koji je zatražio papa Franjo koji je u novembru 2013. naveo da Bogorodica "nije šefica pošte koja bi slala poruke svaki dan", ne spominjući posebno Međugorje.

Rezimirajući sadržaj izvještaja, 2017. godine papa Franjo je ukazao da su početna ukazanja nešto što se "mora nastaviti istraživati", dok u pogledu "pretpostavljenih trenutnih ukazanja izvještaj ima svoje sumnje".

Tom prilikom Sveti Otac je istakao da "ljudi tamo idu i obraćaju se".

"Ovo nije rezultat magije već je valjana duhovna i pastoralna činjenica koja se ne može zanemariti", dodao je on.

Ranije iste godine, pontifik je imenovao biskupa Henryka Hosera za "posebnog izaslanika" u Međugorju. Kada je umro 2021. godine, zamijenio ga je monsinjor Aldo Cavalli.

Papa Franjo je od maja 2019. godine službeno odobrio organiziranje hodočašća u Međugorje, upozoravajući da takva hodočašća trebaju izbjegavati "stvaranje zabune ili nejasnoća u doktrinarnom aspektu".

Posljednjih godina, papa Franjo je također slao poruke festivalima mladih koji se održavaju u Međugorju.

Konferencija će biti održana u 10:30 sati po lokalnom vremenu, a moći će se pratiti putem YouTube kanala.