Odbrana od Rusije?
11

Velika Britanija i Njemačka potpisuju historijski pakt o vojnoj saradnji

N. Ž.
John Healey, ministar odbrane Velike Britanije (Foto: EPA-EFE)
John Healey, ministar odbrane Velike Britanije (Foto: EPA-EFE)
Velika Britanija i Njemačka bi naredne sedmice trebale potpisati historijski pakt o vojnoj saradnji, čime bi se trebale otvoriti nove mogućnosti za poboljšanje odnosa između ove dvije zemlje.

Od pakta se očekuje da omogući britanskim i njemačkim snagama provođenje zajedničkih vojnih vježbi na istočnoj granici NATO-a s Rusijom, najvjerovatnije u Estoniji i Litvaniji.

Također će omogućiti dvjema zemljama da zajedno nabavljaju više oružja i dovesti do bliže saradnje na razvoju i proizvodnji sljedeće generacije oružja.

John Healey, ministar odbrane Velike Britanije, nada se da će ovaj sporazum ojačati odbrambenu industriju ove dvije države u trenutku kada Zapad pokušava povećati proizvodnju i obnoviti svoje zalihe nakon doniranja oružja u vrijednosti od desetaka milijardi funti Ukrajini.

Velika Britanija nastoji uspostaviti širok sigurnosni i odbrambeni pakt s EU, koji će obuhvatiti odbranu, razmjenu obavještajnih podataka, energiju i ilegalnu migraciju. Njemački pakt se smatra "prvim koracima", kako je rekao izvor za britanski The Times.

U međuvremenu, perspektiva još jednog mandata Donalda Trumpa, zajedno s sve većim fokusom Washingtona na Kinu i Indo-Pacifik, postavlja značajna pitanja o budućoj predanosti Amerike NATO-u u Evropi.

Velika Britanija, Francuska i Njemačka, tri najveće vojne sile u regiji, sada razgovaraju o tome kako mogu preuzeti više odgovornosti za zaštitu od ruske agresije.