Otkrio David Cameron
0

Velika Britanija planirala sankcije izraelskim ministrima, sve promijenila predizborna kampanja

N. Ž.
Bivši ministar vanjskih poslova Velike Britanije David Cameron (Foto: EPA-EFE)
Bivši ministar vanjskih poslova Velike Britanije David Cameron (Foto: EPA-EFE)
Vlada Velike Britanije koju je predvodio bivši premijer Rishi Sunak planirala je uvesti sankcije izraelskim ministrima s "ekstremnim stajalištima", rekao je nekadašnji ministar vanjskih poslova ove zemlje David Cameron za BBC.

Cameron, koji je nekada obnašao i poziciju premijera, rekao je da je sve bilo spremno za uvođenje britanskih sankcija Bezalelu Smotrichu i Itamaru Ben-Gviru, koji se smatraju najekstremnijim članovima kabineta Benjamina Netanyahua.

Međutim, kako tvrdi Cameron, kada je sve bilo spremno za objavu sankcija, Sunak je najavio vanredne izbore, na kojima su Konzervativci izgubili vlast.

Cameronov nasljednik David Lammy odlučio je da neće nastaviti s njegovim planom, već da će suspendovati planove za izvoz britanskog oružja u Izrael.

Također, bivši premijer Velike Britanije je rekao da su planovi o sankcijama izraelskim ministrima suspendovani zbog predizborne kampanje, a to je objasnio činjenicom da bi to bilo "previše politički akt" za ovaj period.

Ipak, istakao je i da je stav Velike Britanije bio da "Izrael ima pravo na samoodbranu", samo što podrška Londona ne bi bila bezuslovna.