Ugroženo 30.000 kompanija
0

Velika Britanija, SAD i Evropska unija optužile Kinu za cyber napad na Microsoft

N. O.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Velika Britanija, SAD i Evropska unija optužile su Kinu za veliki cyber napad ranije ove godine, ali i za druge u periodu od 2011. do 2018. Posljednji napad je ciljao Microsoft Exchange servere, time pogodivši najmanje 30.000 organizacija širom svijeta.

Zapadne sigurnosne službe vjeruju da ovaj napad signalizira prelazak sa ciljane špijunske kampanje na akciju "razbij i zgrabi", što uzrokuje zabrinutost da kinesko "cyber ponašanje" eskalira.

Objava je uslijedila kada je američko Ministarstvo pravosuđa utvrdilo optužnicu u kojoj se navodi da su četvorica kineskih državljana povezanih s Ministarstvom državne sigurnosti nadzirali odvojenu kampanju za infiltriranje u kompanije, univerzitete i vladine organe u SAD-u i inostranstvu između 2011. i 2018. godine.

Kinesko Ministarstvo državne sigurnosti (MSS) također je optuženo za šire špijunske aktivnosti i širi obrazac "bezobzirnog" ponašanja.

Kina je ranije negirala navode o hakiranju te su kazali da se protive svim oblicima cyber kriminala.

Antony Blinken, američki državni sekretar, rekao je da kineske akcije predstavljaju "glavnu prijetnju" ekonomskoj i nacionalnoj sigurnosti.

"Odgovorne države ne kompromitiraju sigurnost globalne mreže niti svjesno kriju internetske kriminalce, a kamoli da ih sponzorišu ili sarađuju s njima", dodao je.

Velika Britanija je rekla da će napad vjerovatno omogućiti špijunažu velikih razmjera, uključujući preuzimanje ličnih podataka i intelektualnog vlasništva.

"Vjerujemo da su cyber-operatori koji rade pod kontrolom kineske obavještajne službe početkom januara saznali za Microsoftovu ranjivost i utrkivali se u iskorištavanju ranjivosti prije nego što je ona bila široko identificirana u javnosti", rekao je zvaničnik Microsofta za BBC.

Američki potez da osudi Kinu u ponedjeljak podržala je koalicija saveznika, uključujući one u Evropi i NATO-u koji su u prošlosti bili oprezni da javno kritiziraju Peking. Diplomate se nadaju da će razotkrivanjem veza MSS-a s hakerima nagovoriti kinesku vladu da prekine svoje veze s tim grupama. Međutim, nejasno je koja će se akcija poduzeti ako Kina ne postupi u skladu s tim.

Iz Evropskog vijeća su kazali da je hakiranje Microsoft Exchangea predstavljalo "neodgovorno i štetno ponašanje" što je rezultiralo sigurnosnim rizicima i "značajnim ekonomskim gubicima" za vladine institucije i privatne kompanije širom Evrope.

U međuvremenu, prema optužnici, četvorica kineskih državljana tokom sedam godina provodili su kampanju hakiranja usmjerenu na zrakoplovstvo, odbranu, obrazovanje, vladu, zdravstvo i biofarmaceutske sektore u nizu zemalja, uključujući SAD, Kanadu, Njemačku, Saudijsku Arabiju i Veliku Britaniju .

Navodi se da su hakeri krali informacije o osjetljivim tehnologijama kao što su autonomna vozila i servis komercijalnih aviona, kao i istraživanja zaraznih bolesti - ebole, MERS-a i HIV-a. Ova grupa se ranije nazivala APT 40, poznata i kao "Bronza".

Optužnica je imenovala trojicu kineskih državljana - Ding Xiaoyang, Cheng Qingmin i Zhu Yunmin - kao službenike državne sigurnosti u provinciji Hainan koji su navodno osnovali vodeću kompaniju kako bi sakrili vladinu umiješanost u operaciju hakiranja.

Četvrti čovjek, Wu Shurong, imenovan je hakerom koji je navodno stvorio softver, hakirao računarske sisteme kojima upravljaju strane vlade, kompanije i univerziteti i nadzirao ostale članove hakerskog tima.

Prijetnja koju predstavljaju cyber napadi narasla je tokom pandemije dok su hakeri iskorištavali ranjivosti izložene zaposlenima koji rade na daljinu.