Ko će odnijeti pobjedu?
12

Velika izlaznost na izborima u Francuskoj, sve izvjesnije da će pasti rekord iz 2002. godine

V. K.
Prvi krug parlamentarnih izbora u Francuskoj održava se danas, a čini se kako bi ova država mogla doživjeti i izlaznost kakva se ne pamti godinama unazad.
Prema pisanju francuskog Le Mondea, u 17 sati izlaznost na izborima iznosila je 59,39 psoto što je 20 posto više u odnosu na 2022. godinu.

Agencija Ipsos objavila je i prve procjene izlaznosti do 20 sati kada će se zatvoriti i posljednja biračka mjesta te su saopćili kako procjene ukazuju na to da će na izbore izaći 65,5 posto glasača što je nadmašilo i procent iz 2002. godine kada je na izbore izašlo 64,4 posto građana.

Već oko 21 sat trebali bi biti poznati prvi preliminarni rezultati prvog kruga izbora u kojem se predviđa kako će desničari odnijeti pobjedu naspram centrističke stranke Emmanuela Macrona.

Kada je riječ o drugom krugu, izborna pravila u Francuskoj nalažu kako će se tu suočiti dvije opcije koje su osvojile najveći broj glasova.

Veliku pobjedu očekuje Nacionalni skup, ekstremno desna stranka koju predvodi Jordan Bardella, a koju je dugo vremena vodila Marine Le Pen.

Izlaznost u Francuskoj po godinama (Foto: Le Parisien)
Izlaznost u Francuskoj po godinama (Foto: Le Parisien)

Prema predizbornim anketama, očekuje se da će oko 34 posto glasova otići ekstremnoj desnici, uz dodatnih sedam do osam posto drugim desnim strankama.

Ljevica se, pod prijetnjom Nacionalnog skupa, okupila u Novi popularni front, kojem se predviđa oko 28 posto.

Treću opciju francuski glasači imaju u Ansamblu, koaliciji koju predvodi Renesansa, stranka predsjednika Emmanuela Macrona. Njima se predviđa oko 20 posto glasova.