Zastave u centru grada
165

Velika pobjeda Kremlja: Ruski borci nakon tri godine borbe ušli u centar ukrajinskog bastiona

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Ruske trupe podigle su svoju zastavu i sovjetsku zastavu pobjede na zgradama u ukrajinskom gradu Vuhledaru, koji se nalazi na prvoj liniji fronta.

Volodimir Zelenski je naredio povlačenje teško stradale ukrajinske vojske iz grada koji se nekada smatrao neosvojivom "tvrđavom" Ukrajine.

Međutim, ruski vojni blogeri navode da je povlačenje stiglo prekasno, jer su grad već opkolile ruske snage.

"Trenutno se grad Vuhledar oslobađa od raštrkanih grupa ukrajinskih nacista", navedeno je u jednoj ruskoj objavi i dodano: "U toku je suzbijanje posljednjeg otpora na sjevernim obodima grada".

Ove tvrdnje su potvrdili i ukrajinski vojni blogeri, koji su naveli da su autentične videosnimke ruskih vojnika koji podižu zastave na ruševinama zgrada u Vuhledaru. Pored modernih ruskih zastava, ruske trupe su tokom rata u Ukrajini u velikoj mjeri koristile i sovjetske simbole.

Drugi izvještaji opisuju pokušaje ukrajinskih vojnika da se u manjim grupama izbore iz opkoljenog grada, ostavljajući iza sebe ranjene saborce i opremu.

Značajna pobjeda

Iako Vuhledar sada leži u ruševinama, sovjetske stambene zgrade su uništene, njegovo osvajanje predstavlja najznačajniju pobjedu Vladimira Putina na bojnom polju od kada su njegove snage u februaru preuzele kontrolu nad Avdiivkom.

Vuhledar se nalazi na uzvišenju iznad važnog puta u smjeru istok-zapad, koji bi se mogao koristiti kao odskočna daska za napad na druge ukrajinske vojne transportne centre prema zapadu.

Analitičari navode da će pobjeda u Vuhledaru biti viđena kao potvrda ruskih taktika masovne pješadije, koje su donijele stalne dobitke duž linije fronta, uz veliku cijenu, tokom proteklih 12 mjeseci.

Putin se još nije oglasio povodom osvajanja Vuhledara, ali je njegov portparol Dmitrij Peskov izjavio da lično prati bitku i da je nestrpljiv da čuje vijesti o osvajanju grada.

"Čekamo zvanične informacije iz ministarstva odbrane", rekao je Peskov.

Ruske snage pokušavale su zauzeti Vuhledar, na južnoj strani linije fronta koja prolazi kroz istočni dio ukrajinske regije Donbas, još od početka rata, ali su bile odbijene upornim otporom, uglavnom od strane 72. brigade ukrajinske vojske.

Pomenuta 72. brigada smatra se jednom od najjačih ukrajinskih borbenih jedinica i poznata je kao "Crni Zaporozci".

Tri godine borbe

Neuspjesi Rusije da zauzme Vuhledar 2022. i 2023. godine rezultirali su brojnim ponižavajućim neuspjesima i u aprilu 2023. godine natjerali Kremlj da otpusti general-pukovnika Rustama Muradova, komandanta snaga istočnog vojnog okruga – jedno od najviših smjena tokom rata.

U novembru 2023. godine, ruska 155. brigada mornaričke pješadije, koja je obično stacionirana 8.800 kilometara dalje u Vladivostoku na ruskoj pacifičkoj obali, bila je u zasjedi u blizini Vuhledara i pretrpjela je do 1.000 poginulih vojnika.

Ruske snage su se ponovo okupile i u maju i junu ove godine pokrenule još jedan niz napada sa više trupa, artiljerije i bombi.

Do početka septembra, nakon onoga što su vojnici 72. brigade opisali kao jedno od "najnasilnijih" bombardovanja koje su doživjeli, ruski vojnici su stigli do istočne ivice grada.

S obzirom na to da su ukrajinske snage bile rastegnute duž linije fronta, ukrajinski komandanti u Vuhledaru žalili su se da im nedostaje i zračne podrške kako bi potisnuli ruske snage.

Do prošlog vikenda, čini se da su ukrajinski viši komandanti znali da je bitka izgubljena. Izvukli su komandanta 72. brigade iz opkoljenog grada, a zatim dali naređenje jedinicama da se povuku ili predaju.