Gori širom Evrope
22

Veliki požar zahvatio brdo kod Rima, evakuirano osoblje RAI televizije

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Veliki požar izbio je u srijedu u Rimu na brdu u blizini suda pravde u talijanskoj prijestolnici i javnog televizijskog centra, zbog čega je bilo potrebno evakuirati nekoliko zgrada i ureda, saopćili su vatrogasci.

Požar u području Monte Mario je pod kontrolom, s deset ekipa u pripravnosti, objavila je nacionalna vatrogasna služba na platformi X, prikazujući video snimak na kome se vide helikopteri i vatrogasna vozila te nekoliko izgorjelih parkiranih automobila.

"Kako stvari stoje, mislim da imamo još puno posla za ugasiti požar", izjavio je šef rimskih vatrogasaca Adriano De Acutis za javnu televiziju RAI.

RAI-jev centar za emitiranje je evakuiran, kao i svemirski opservatorij i šest stambenih zgrada, saopćili su zvaničnici. Nema izvještaja o povrijeđenima. RAI je također bio prinuđen otkazati popodnevnu emisiju uživo.

"Evakuiramo studio", izjavila je jedna od voditeljica emisije Nunzia De Girolamo, u video snimku postavljenom na Instagramu.

"Požar u Monte Mariju je ozbiljan, vidimo se sutra", dodala je ona.

U dnevnom biltenu objavljenom tokom dana, regionalni ured civilne zaštite upozorio je na visoku opasnost od požara u Rimu zbog ekstremnih temperatura, koje su poslijepodne iznosile više od 35 stepeni Celzijusa.

Klimatske promjene čine šumske požare češćim, navodi se u izvještaju Europske komisije u aprilu, dodajući da je sezona šumskih požara 2023. u Evropi bila među najtežim u ovom stoljeću.

Kako ljeto odmiče, šumski požari postaju sve češći širom mediteranske regije, uključujući Španiju, Grčku i Balkan, prenosi Reuters.