Haredi zajednica
0

Veliki sukob ultraortodoksnih Jevreja i policije u Izraelu, za sve krivac zakon o regrutaciji

V. K.
Izraelska policija sukobila se u jutarnjim satima s predstavnicima ultraortodoksne jevrejske zajednice, a sve zbog početka regrutacije za vojsku, što je mjera propisana novim zakonom koji je donijela Netanyahuova vlada.

Naime, ultraortodoksna odnosno Haredi zajednica Jevreja do sada je bila oslobođena vojne službe, ali početkom jula, izmjenama zakona, država je započela i njihovu regrutaciju.

Tako su se, u jutarnjim satima, ispred regrutnog ureda izraelske vojske u Tel Hashomeru sukobile desetine pripadnika policije i pripadnika Haredi zajednice koji su se usprotivili namjeri države da ih regrutuje.

"U zatvor, a ne u vojsku", čuli su se povici na mjestu sukoba Haredi zajednice i policije.

Inače, danas bi se u Izraelu u vojsku trebalo prijaviti 900 ranije oslobođenih regruta Haredi zajednice, iako su duhovne vođe već ranije zabranili članovima ultraortodoksnih Jevreja da odlaze u regrutne centre.

"Situacija je u ovom trenutku takva da su sudovi objavili rat svijetu Tore i oni su ti koji su otvorili front i došli da promijene aranžman koji je na snazi bio godinama te su naredili vojsci da započne proces stvarnog regrutovanja članova ješive", rekao je rabin Dov Lando, visokorangirani vođa aškenaskih Jevreja.

Slično pismo članovima zajednice uputili su i sefardski rabini u Izraelu koji su naveli kako će ovakva regrutacija dovesti do uništavanja Tore i duše svetog naroda.