Obećao osvetu i novu fazu
1

Veliko obraćanje vođe Hezbolaha: Izraelci, možda se sada smijete, ali pripremajte se za mnogo tuge

B. H.
Screenshot: X.com
Screenshot: X.com
Vođa Hezbolaha Sayyed Hassan Nasrallah je izjavio da Izrael i njegovi saveznici trebaju očekivati ​​neizbježan odgovor, bez mjesta raspravi. Naglasio je da će "sučeljavanje odrediti dani, noći i bojno polje između njih".

Nasrallah je to kazao tokom komemoracije koju je Hezbolah održao u čast Sayyeda Fouada Shukra koji je ubijen u južnom predgrađu Beiruta u četvrtak poslijepodne.

Potvrdio je da bi Izrael trebao očekivati ​​odmazdu, označavajući početak nove faze angažmana na svim frontama podrške. Obratio se direktno Izraelcima.

"Sada se možda smijete, ali pripremite se za mnogo tuge. Prešli ste granice i počinili djela agresije preko svake mjere", kazao je Nasrallah.

Istaknuo je da je ubistvo Ismaila Haniyeha, dok je bio u Iranu, duboko uvrijedilo Irance.

"Vjeruju li da na ubistvo Haniyeha u Teheranu neće odgovoriti Iran", upitao se Nasrallah.

Također je istaknuo da predaja fronta otpora nije opcija, bez obzira na pritisak koji se vrši. Podsjetio je tragediju koja traje u Gazi, gdje se svakodnevno ubijaju djeca, te kritizirao licemjerje Netanyahuova nastupa u američkom Kongresu, gdje je dobio pljesak.

"Koga je briga hoće li regija izbjeći otvoreni rat? Bez obzira na prelazak crvenih linija, jedino rješenje je zaustaviti agresiju na Gazu", poručio je Nasrallah.

Naglasio je potrebu razlikovati dva pitanja: prvo, rat podršku Gazi, koji će započeti sutra ujutro, i drugo, odgovor na nedavni napad na južno predgrađe, uključujući atentat na Sayyeda Fouada Shukra. Nasrallah je jasno stavio do znanja da će Hezbolah neizbježno odgovoriti na ovaj zločin te da se o tome ne može pregovarati.

Nasrallah je kazao da je napad Izraela na južno predgrađe imao za cilj ubiti Sayyeda Fouada Shukra. Detaljno je opisao napad na civilnu stambenu zgradu u Haret Hreiku, koji je rezultirao ubistvom sedam osoba, uključujući tri žene, dvoje djece, jednog Iranca i vođe Fouada Shukra, uz desetke ranjenih, uglavnom žena i djece.

Nasrallah je istakao da je izraelski cilj ciljanja otpora bio izazvati slabost ili strah kako bi utjecali na njegove akcije. Međutim, napomenuo je da takvi napadi na vođe samo jačaju otpor koji je vođen vjerom i žrtvom.

Izrazio je saučešće porodicama poginulih, pohvalivši njihovu postojanost i ponos. Kazao je da svi osjete kolektivnu bol, ali je naglasio da svi trebaju biti strpljivi podložni Bogu i povjerenju u Njegov sud.

Nasrallah se osvrnuo na izjavu vrhovnog vođe Irana Sayyeda Ali Khameneija o ubistva Ismaila Haniyeha, izražavajući zajedničku tugu. Usporedio je ovu bol s trajnim žalovanjem za imamom Huseinom, simbolom mučeništva u islamu.

Naglasio je da je nedavni napad Izraela na južna predgrađa Beiruta bio usmjeren napad, a ne reakcija. Istakao je da je napad bio usmjeren na civilne objekte.

Nasrallah je kritikovao tvrdnje Izraela da je ova agresija odgovor na nedavne incidente, nazivajući je obmanjujućom i lažnom.

Istaknuo je kako je napad dio duge historije "cionističko-američke agresije na regiju", te je odbacio tvrdnju da je riječ o reakciji na incident u kojem su ubijena djeca na okupiranoj Golanskoj visoravni.

Sayyed Hassan Nasrallah odbacio je tvrdnje da je otpor odgovoran za pomenuti incident u Majdal Shamsu, ustvrdivši da je Hezbollah spreman priznati pogreške ako se dokaže. Istakao je da ih je interna istraga oslobodila optužbi.

Nasrallah je kritikovao Izrael zbog ishitrenog pripisivanja krivnje i ustvrdio da SAD i neki međunarodni i arapski mediji podržavaju te tvrdnje. Iznio je alternativno objašnjenje da je izraelski projektil presretač, koji je već pao na drugim lokacijama, mogao uzrokovati incident u Majdal Shamsu. Osudio je optužbe kao nepravedne i obmanjujuće, s ciljem da oslobodi izraelske vojnike odgovornosti i potakne sektaški sukob među zajednicama Golana, Druza i šiita.

Kazao je da izraelska strategija ponovno budi sektaške napetosti, koje su se smanjile nakon agresije na Gazu kako bi se unaprijedio njihov plan.